Încă din prima etapă a diversificării este recomandat să îi oferi bebelușului tău dovlecel, în supe, ciorbe, piureuri.

Odată cu creșterea lui însă poți adapta rețelele astfel încât să fie ideale pentru întreaga familie. Iată câteva variante în care poți face cu ajutorul acestei legume, preparate de succes.

Rețete simple cu dovlecel

Dovlecel cu smântână

Dovlecei 300 g;

-smântână 40 g;

-mărar 5 g;

-sare 2-3 g.

După ce se decojesc, dovleceii se taie în bucăţi mai mari şi se fierb în apă cu sare. Se scurg de apă şi, cât sunt încă fierbinţi, se toarnă peste ei smântână amestecată cu mărarul tocat.

Dovlecel umplut cu brânză slabă de vaci

-Dovlecei 250 g (2 bucăţi de mărime mijlocie);

-brânză de vaci 50 g;

-ou 1/4 buc;

-griș 3 g (fiert în 10 ml lapte);

-mărar tocat 1 g;

-sare 2-3 g;

-smântână (iaurt) 30 g.

Se curăţă dovleceii, se taie în lung, în jumătăţi, se scobesc şi apoi se opăresc. Se amestecă brânza de vaci cu oul, grisul, verdeaţa şi sarea. Cu această compoziţie se umplu dovleceii, care se pun la cuptor, cu 1/2 din cantitatea de smântână; se coc 30 min. Se servesc calzi, cu restul de smântână pusă peste ei.

Dovlecei cu iaurt grecesc și unt

-Dovlecei 500 g (4 buc. potrivit de mari);

-iaurt grecesc 100 g;

-făină de amaranth 5 g;

-unt 30 g;

-sare 3-4 g.

După ce se curăţă de coajă şi se spală, dovleceii se taie în lung, apoi în lat, în bucăţi de 3-4 cm lungime. Se lasă puţină să clocotească în apă cu sare; apoi, se scurge apa printr-o strecurătoare şi se pun la cuptor cu untul. Iaurtul se îngroaşă cu făina şi se toarnă peste dovlecei când aceştia sunt moi.

Dovlecei la tavă

-Dovlecei 250 g (2 buc. potrivite);

-roşii 100 g;

-usturoi un căţel;

-unt (ulei) 20 g;

-sare 2-3 g;

-mărar şi pătrunjel 2-3 g;

-caşcaval ras 40 g.

Dovleceii spălaţi şi decojiţi se rad pe răzătoarea mare, se lasă puţin să se scurgă, apoi se pun într-o

oală la înăbușit si se adaugă verdeaţa şi usturoiul sfărâmat. Deasupra se pun roşiile tăiate felii – după ce au fost curăţate de coajă – şi se presară caşcaval ras. După ce s-a înăbuşit la foc moale, se dă la cuptor, la foc potrivit, până scade zeama.