Multe dintre gospodine se feresc să pregătească sarmale mai ales din cauza complexității rețetei.

De fapt, acest preparat poate fi realizat ușor și rapid dacă respecți câțiva pași. Totodată, procesul lor de fierbere sau timpul de gătire le determina pe doamne să opteze mai rar pentru a le pregăti. Dacă alegi însă să le fierbi în cuptor, scapi de o grijă în plus! Mai mult, sarmalele vor fi moi și suculente, chiar și cele învelite în varza murată.

Sarmale la cuptor

Pentru a pregăti cele mai gustoase sarmale ai nevoie de:

  • frunze de varză (murată sau dulce);
  • 1kg de carne de porc tocată;
  • 100 grame de orez cu bon rotund;
  • 2 cepe;
  • Bulion (suc de roșii, după gust);
  • sare, piper.

Dacă optezi pentru varza dulce trebuie să iei în calcul că va fi necesar să o opărești în prealabil. În acest mod, frunzele e vor desprinde mai ușor și vor putea fi împăturite. Pune la fiert apă într-o oală atât încât să poți scufunda varza întreagă. Acoperă oala și lasă varza în apa fierbinte. După 30 de minute, toate frunzele de varză se vor desprinde de cotor.

Separat, pune orezul la fiert pentru 5 minute. Atenție! nu este necesar să îi gătești complet ci doar să ïl aduci la punctul de fierbere.

Peste orez, adaugă ceapa puțin călită, alături de carnea tocată, sarea și piperul. Amestecă totul până ajungi la o compoziție omogenă. Pregătește frunzele pentru sarmale. Așează sărmăluțele rând pe rând într-o oală de lut. În lipsa unui astfel de vas poți folosi unul de fontă sau chiar o oală simplă.

Peste sarmale, adaugă o crenguță de cimbru, iar pentru un plus de gust, kaiser sau slănină afumată. Adaugă apă și acoperă oala pe care o introduci ulterior în cuptorul încins la 200 de grade. Timpul de gătire este de minim o oră și jumătate.