Rețeta zilei | Mini cozonac cu sos de vanilie

Mai este mai puțin de o lună până la Crăciun. Spiritul sărbătorilor deja ne cuprinde, iar gândul zboară la preparatele delicioase de pe masa de Crăciun. Printre acesta tronează cozonacul, iar pentru a-ți liniști pofta propunem o rețetă ceva mai ușoară, dar cu același efect. Rețeta zilei prezintă un min cozonac în sos de vanilie. Preparatul este asemănător celui clasic, doar că ai nevoie de mult mai puțin timp pentru a-l face.

Mini cozonacul cu sos de vanilie este preparatul ideal care să te „încălzească” până la Crăciun. Este o variantă mult mai simplă a rețetei clasice. Ai nevoie de câteva ingrediente și gata ai adus în bucătărie mirosul de sărbătoare. Gustul este unul captivant, iar cozonacul pufos este completat perfect de sosul de vanilie. Acest desert de va cuceri de la prima înghițitură.

Rețeta zilei | Mini cozonac cu sos de vanilie. Desertul ideal în așteptarea Crăciunului
e-retete.ro

Ingrediente

  • 250 gr faină albă
  • 150 ml lapte călduț
  • 2 gălbenușuri
  • 10 gr drojdie proaspătă
  • 35 gr zahar (din care 1 plic zahar vanilat)
  • 55 gr unt (la temperatura camerei)
  • coaja rasă de la 1/4 lămâie
  • o priza sare

Mod de preparare

Pentru început se dizolvă drojdia în 50 ml de lapte călduț și se adaugă și o priză de zahăr. Se lasă deoparte, la loc călduț, timp de 15 minute, până devine spumoasă. Când timpul a trecut se trece la frământarea aluatului. Într-un bol se pun toate ingredientele specifice aluatului, mai puțin untul. Se frământă totul până se obține un aluat elastic. Separat untul se freacă alături de puțină sare, până devine cremos. Acum, untul se încorporează puțin câte puți în aluat. În câteva minute operațiunea este gata și se obține un aluat moale și lucios, dar nelipicios. Aluatul se lasă la crescut până își dublează volumul.

După ce aluatul a crescut se taie în șase bucăți egale. Acestea se modelează în formă de bilă. Bilele obținute se așează în tava de muffins, tapetată cu făină. Tava se introduce într-o pungă și mini cozonacii se mai lasă la crescut 15 minute. Iar apoi intră în cuptor pentru 15-20 de minute, la 180 de grade, până sunt rumeni deasupra.

Când mini cozonacii s-au copt se scot din tavă. Într-o farfurie se așează câteva linguri de sos de vanilie, iar deasupra se pune mini cozonacul. Totul este gata, iar rezultatul este spectaculos.

Poftă bună!

Share.

Absolventă a Facultății de Comunicare și Relații Publice, SNSPA. A urmat mai multe cursuri de Multimedia – Radio și Televiziune, activează în presa online de trei ani. În prezent este redactor al publicației Substanțial.ro. Este bine ancorată în tot ceea ce ține de showbiz și la curent cu ultimele noutăți.