Plin de proteine, minerale și vitamine, ouăle sunt excelente pentru organism.

Ca un bonus suplimentar, acestea sunt sățioase, gustoase și sunt disponibile într-o varietate de moduri. Fiind o sursă de proteine slabe, ouăle fierte tari sunt sărace în calorii, oferindu-vă energie și menținându-vă în formă.

Deși par foarte simplu de preparat, gătitul lor poate fi repede stricat de anumite greșeli. Prin urmare, este important să respectați câteva reguli de aur pentru a vă asigura că vă bucurați de ouăle perfect gătite. Apropo, știați că este posibil să le fierbeți în cuptor? Aflați mai multe despre această metodă puțin cunoscută, care este foarte populară printre profesioniști.

Ouăle fierte tari: o sursă de beneficii pentru sănătate

Un aliment complet, sărac în calorii, ouăle sunt foarte bogate în vitamine (A, B, D, E, K și N12), aminoacizi esențiali, potasiu, fosfor și magneziu. Datorită proteinelor sale slabe, este adesea recomandat celor care doresc să urmeze o dietă hipocalorică. Gălbenușul de ou conține metionină, lizină și colină, care sunt esențiale pentru buna funcționare a sistemului nervos și a creierului. Ouăle stimulează memoria, concentrarea și învățarea.

Sursa: Social media

Dar știi cum să pregătești corect ouăle fierte tari? Probabil că această întrebare vă face să zâmbiți. Ce poate fi mai banal decât să gătești un ou, nu? Ei bine, mai gândiți-vă o dată, există încă eșecuri. Dacă nu respectați anumite reguli de gătire, ouăle nu vor avea gustul așteptat: gălbenușul poate fi prea fiert și, prin urmare, prea nisipos. Albușul poate să cadă din coajă, să aibă un aspect ciudat și o textură cauciucată. Cu alte cuvinte, degustarea nu va fi plăcută!

Chiar dacă fiecare are propriile obiceiuri, pentru a găti perfect, amintiți-vă întotdeauna regula 3-6-9. În acest fel, dacă respectați timpul de gătire, nu veți avea surprize neplăcute:

Pentru un ou fiert, timpul estimat este de 3 minute în apă clocotită. Gălbenușul este încă puțin crud și lichid, în timp ce albușul este ușor coagulat.
Pentru un ou fiert delicios, nu trebuie să depășiți 6 minute. Gălbenușul va curge ușor, iar albușul va fi gătit corespunzător.
În cele din urmă, un ou fiert tare durează între 9 și 10 minute. Acesta va fi gătit la perfecție. După acest timp, nu va mai avea același gust.

Desigur, acest lucru depinde de mărimea oului. Uneori, acest timp poate varia ușor. De asemenea, atunci când scoateți ouăle din frigider, lăsați-le la temperatura camerei câteva minute înainte de a le pune în clocot. Un mic sfat: pentru a evita crăpăturile, nu ezitați să adăugați puțină sare și oțet alb pentru a solidifica coaja și a limita coagularea albușului.

Bine de știut: alegeți mai des ouăle fierte tari. Spre deosebire de ouăle fierte moi, acestea oferă o barieră mai puternică împotriva anumitor bacterii dăunătoare, cum ar fi salmonela.

Cum se fierb ouăle în cuptor?

Credeați că doar plita vă poate găti ouăle? Probabil că veți fi surprinși, dar bucătarii folosesc adesea o altă metodă neașteptată. Acest sfat, care a devenit recent viral pe internet, dezvăluie cum profesioniștii fierb ouăle în cantități mari, fără să piardă timp. Pun pariu că vei ajunge să o adopți și poate chiar să renunți la a mai fierbe ouăle în tigaia de pe aragaz.

Ouă fierte în cuptor? Este o idee uimitoare care nu ne-ar fi trecut niciodată prin minte. Dar sună foarte promițător!

Iată cum să procedați:

Preîncălziți cuptorul la 160°C.
Puneți câte ouă doriți într-o formă de brioșe. Acest lucru le va împiedica să se rostogolească sau să se ciocnească.
Puneți tava în cuptor și coaceți timp de 30 de minute.
Când a trecut timpul, scoateți-le din cuptor. Aveți grijă să le țineți departe de orice sursă de căldură pentru a evita prelungirea timpului de gătire.
Turnați apă rece într-un recipient, cum ar fi un castron cu capac. Luați câte un ou pe rând și puneți-l înăuntru.
Închideți recipientul cu capacul corespunzător și agitați energic. Cu acest truc, coaja de ou se va desprinde rapid și nu va trebui să te chinui să o decojești.
După ce scoateți oul din recipientul cu apă rece, veți observa că a fost deja îndepărtată coaja. Repetați procesul până când ați curățat toate ouăle fierte tari. Apoi le puteți consuma sub diferite forme, în funcție de preferințele dumneavoastră.