În cazul în care vi s-a făcut poftă de cozonac, însă țineți post, vă prezentăm o rețetă simplă, gustoasă și extraordinară pentru această perioadă de abținere. 

Au mai rămas multe zile de ținut post, iar pentru gospodine este extrem de dificil să gătească, mai ales atunci când vine vorba de desert. Fix ingredientele care fac deserturile mai gustoase sunt interzise în această perioadă. Vestea bună este că puteți găti absolut orice, chiar și fără ingredientele de la care trebuie să vă abțineți în această perioadă. Vă oferim rețeta unui cozonac gustos, care poate fi mâncat în post. 

Așadar, pentru rețeta zilei, aveți nevoie de următoarele ingrediente: 

 1. 500 g de făină 
 2. 1 plic de drojdie uscată 
 3. 300 ml de lapte de cocos  
 4. 100 g de zahăr 
 5. 1 plic de zahăr vanilat 
 6. 1 bucată de coajă de portocală 
 7. 80 ml ulei 
 8. 250 g miez de nucă 
 9. 50 g zahăr 
 10. 50 g cacao 
 11. 2 g scorțișoară 
 12. 50 ml lapte de cocos 
 13. 50 g stafide 
 14. 1 sticluță esență de rom 
 15. Făină 
 16. Ulei 
 17. Zahăr pudră. 

Cozonac de post

Modul de preparare

Adăugați făină într-un bol mare. Faceți maiaua în mijlocul făinii din Bol, după cum urmează: Faceți o adâncitură în mijloc și apoi adăugați drojdia. Ulterior puneți jumătate din cantitatea de lapte de cocos, dar atenție, laptele trebuie să fie călduț. Amestecați puțin, iar apoi lăsați 10 minute până când ies bulele la suprafață. 

După aceea adăugați și restul ingredientelor peste făină și maia, după cum urmează: zahăr, zahărul vanilat, coaja de portocală și restul laptelui. Mâncați bine până se leagă aluatul și apoi adăugați uleiul încet, rămânând în același timp în continuu. Acoperiți coca cu un șervet și lăsați-o la loc călduț o oră jumătate sau până când își dublează volumul. 

Rețeta zilei | Cozonac de post: E gata în 35 de minute

Cât timp crește coca, pregătiți umplutura cozonacului. Așadar, puneți nucile măcinate într-un bol, peste care adăugați zahăr, cacao, scorțișoară, laptele de cocos, stafide și esența de rom. Amestecați bine până când totul se va forma ca o cremă. 

Rețeta zilei: Cozonac pentru cei care țin post

Când vedeți că aluatul a crescut suficient de mult, răsturnați-l pe blatul presărat cu făină. Puneți puțină făină și peste aluat, apoi împărțiți-l în două. Ulterior, puneți puțin ulei pe blat și întinde-ți prima foaie. Adăugați jumătate din umplutura făcută și întindeți-o pe toată suprafața foii din cocă. Faceți la fel și cu cealaltă jumătate, potrivit Lidl.ro.

Împletiți cele două jumătăți și apoi adăugați-le într-o tavă pe care puneți înainte hârtie de copt. Mai lăsați la dospit circa 30 de minute. Ulterior, adăugați tava în cuptorul preîncălzit la 18 de grade circa 40-35 de minute, sau până când trece testul scobitorii.  

La final, puteți adăuga zahăr pudră. Poftă bună! 

Distribuie

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.