Sărbătorile de iarnă se apropie cu pași repezi, așa că toți românii se gândesc deja ce mâncăruri delicioase vor pregăti pentru mesele tradiționale în familie.

Cu siguranță, de pe masa de Crăciun nu vor lipsi tradiționalele sarmale în foi de varză murată, însă știați că sarmalele se pot găti și în alt mod? 

Rețeta „sarmale întoarse”, pentru masa de Crăciun

Rețeta „sarmale întoarse”, pentru masa de Crăciun. Ei bine, un chef din Alba-Iulia, Ioan Cosmin Toma, a inventat „sarmalele întoarse”, care nu numai că sunt extrem de delicioase, dar sunt și altfel față de cele clasice. Umplutura din carne devine înveliș, iar varza se pune înăuntru. Ingredientele sunt aceleași ca la sarmalele clasice.

Ioan Cosmin Toma are peste 18 ani de experiență în bucătărie și este recunoscut pentru creativitatea sa în ceea ce privește rețetele culinare. De asemenea, el a reinterpretat și cel mai apreciat preparat de pe masa de Crăciun: sarmaua.

foto: captură Antena 1

Pentru a-ți impresiona invitații la masa de sărbători, este musai să înveți cum se prepară rețeta „sarmale întoarse”, care îți vor încânta papilele gustative. Cosmin Toma a detaliat, pas cu pas, rețeta de „sarmale întoarse”.

Rețeta „sarmale întoarse”, pentru masa de Crăciun. Ingredientele necesare pentru acest preparat sunt: cotlet de porc, kaizer, orez, varză crudă, ceapă albă, morcovi, ardei roșu, rădăcină de țelină, pastă de bulion, usturoi, ulei, foi de dafin, cimbru, sare, zahăr, piper, ienibahar și vin.

Rețeta „sarmale întoarse”, pentru masa de Crăciun: mod de preparare

”Cotletul de porc se porționează ca pentru șnițele, se bate și se asezonează cu sare și piper. Separat, pregătim umplutura.

Se taie ceapa, se călește în ulei, iar după ce a prins o culoare aurie adăugăm varza tocată mărunt și kaizerul tăiat bucățele. Le lăsăm să se prăjească și adăugăm puțină apă cu vin, sare, piper, esență de fum și lăsăm să fiarbă până scade. Separat fierbem orezul cu apă și sare. După ce varza s-a călit, o adăugăm peste orez.

Luăm carnea bătută, sărată și piperată și o umplem cu varza călită amestecată cu orez, cu kaizerul și ceapa înăbușită. Adică, această umplutură de varză o punem în carne și rulăm ca pentru sarmale.

După aceea le punem într-o tavă una lângă alta, cu închizătura la sarma în partea de jos, ca să nu se desfacă. Le stropim cu un sos preparat din ceapă, morcovi, ardei roșu, țelină rădăcină, usturoi.

Acestea sunt date în prealabil prin răzătoare, se călesc două-trei minute în puțin ulei, după care adăugăm pasta de bulion și puțină apă. Lăsăm la fiert o jumătate de oră, iar în ultimele zece minute se adaugă cimbru, foi de dafin, ienibahar, sare, piper și zahăr. Se acoperă cu o folie de aluminiu și le punem la cuptor la foc mediu pentru o oră.  După o oră luăm folia de aluminiu și le mai lăsăm încă douăzeci de minute la foc mai mărișor”, a explicat Cosmin Toma.

În 2019, bărbatul a participat la emisiunea „Chefi la cuțite” și chiar a primit cuțitul de aur, cu un preparat senzațional, denumit „Grădina Zen”.