Rețeta de saratele are la baza câteva ingrediente simple și chiar ieftine. Cel mai important este că saratelele pot fi păstrate în frigider închise ermetic până la 7 zile. Având un aluat similar cu cel al cornuletelor, acestea vor fi mereu fragede și moi.

Rețeta pas cu pas

Rețeta de saratele cu unt sau untură este în mod cert cea mai la îndemână nu doar pentru gospodine. O scurtă istorisire a acestor gustoase snack-uri vine din Italia. Se spunea că un bucătar iscusit rămăsese un surplus de aluat de pizza. Astfel, i-a venit ideea să adauge brânză pecorino și să formeze niște mici ”bețe” sărate. Le-a copt în cuptor și asftel au sainuit până în zilele noastre. Rețeta românească însă este adaptată,are o compoziție mult mai fragedă și rezistă destul de mult timp. Pentru 3 tavi de saratele, vei avea nevoie de : 500 grame făînă, 2 ouă,200 gr telemea rasă,  100 gr unt. Pentru un plus de savoare se poate folosi untură de porc. Mai aveți nevoie de sare, casvacal ras, 5-6 grame de drojdieuscata și mac/sușă, opțional pentru decor.

Reteta aluat fraged

Rețeta presupune pașii simpli pentru aluatul fraged. Compoziția seamănă cu cea de cornulețe însă în acest caz totul va fi sărat. Pentru început cerneți făina o singură dată. Nu este nevoie să o cerneți atât de riguros precum se obișnuiește în cazul rețetei de cozonac de exemplu. Peste făînă cernută adăugați drojdia uscată, sarea, brânză telemea rasă, untul, ouăle. Este la fel de util dacă folosiți untul topit sau în stare solidă, frăgezimea compoziției finale nu va fi afectată de acest aspect. Amestecați totul până la omogenizare.

Reteta poate fi aplicata pentru orice cantitate doriti sa pregatiti. Puteți începe framântarea propriu-zisă odată ce ingredientele s-au întrepătruns. Framantataul în cazul saratelelor este mai ușor și nu necesită atât de multă dexteritate că în cazul aluatului de cozonac sau de pâine. Așadar, puteți să considerați activitatea o adevărată relaxare! După ce ați framatata vreme de 10-12 minute, aluatul este pregătit pentru ”odihnit”. După această etapă puteți începe să împărțiți aluatul în cantități egale și să intidenti foile pentru a formă saratelel. Dacă nu aveți o formă specială pentru saratele va puteți folosi de cuțit. Așezați ”bastonasele’ de aluat în tavă, ungeti-le cu ou și presărați mac. Setați temeperatura cuptorului la 170 de grade și..gata! În doar 15 minute saratelele vor fi gata pentru a fi servite.