Odată cu toamnă, vine vremea de băgat varză la murat. Este un aliment esențial din bucătăria românească, iar de pe mesele românilor este nelipsită. Diverse preparate sunt gătite cu varză murată, iar pentru tradiționalele sarmale, trebuie să avem o varză foarte gustoasă.

Cea mai bună varză murată este cea pe care o facem acasă. Datorită ei obținem cele mai bune mâncăruri. De la sarmale, la faimosul ciolan cu varză. Este important de știut că un condiment face diferența.

Ce condiment punem în varza murată, ca să nu se formeze floare în butoi

Varza murată este un aliment iubit de aproape toți românii. În sezonul rece pregătim în mod tradițional, varza murată la butoi. Pe lângă faptul că este un aliment extrem de gustos, este plin de vitamine și minerale. Se ține la murat timp de 6-8 săptămâni, în funcție de temperatura spațiului în care este depozitată. Zeama de la varza este folosită de gospodine pentru acrirea ciorbelor. Oferă un gust plăcut, care poate fi modificat în funcție de preferințele fiecăruia.

Crenguța de busuioc este „ingredientul-minune”

Pentru ca varza murată să fie delicioasă, este important ca în butoi să nu se formeze floare. Pentru a evita asta, punem crenguțe de busuioc în butoi.

Ingrediente pentru o varză murată, gustoasă ca la bunica acasă

Avem nevoie de varză cât încape în butoi, sare grunjoasă, crenguțe de mărar uscat sau semințe de mărar, frunze sau crenguțe de vișin, hrean și felii de gutui.

Mod de preparare

Alegem varză albă cu frunza subțire și îi rupem primul strat. Scoatem cotorul și umplem varza cu sare. Se așază pe fundul butoiului condimentele, după care un strat de varză cu cotorul în sus. Din nou, punem ultimele condimente, apoi un alt strat de varză. Peste varză, în butoi, adăugăm saramură. Se face din apă cu sare, dar păstrăm proporția de 1:1.

Pe deasupra verzelor adăugăm crenguțe de mărar și vișin, pentru a fi acoperite de saramură. În primele 7 zile vânturăm varza, adică suflăm în butoi în câteva locuri diferite, cu ajutorul unui furtun.