Shepherd’s Pie vine din Anglia și se face în mod tradițional cu miel sau oaie.

Defapt, putem schimba și să o facem de vită, dacă restul nu sunt pe placul noatru.

În Anglia (și Australia și Noua Zeelandă) ei ar numi felul de mâncare cu carne de vită „plăcintă de căsuță”. Iar preparatul de miel „plăcintă ciobanului”.

Indiferent cum o numiți, o astfel de plăcintă este practic o caserolă cu un strat de carne și legume fierte. Acoperită cu piure de cartofi și coaptă la cuptor până când piureul de cartofi este bine rumenit. Când sapi, primești o lingură de piure de cartofi. Câteva bucăți crocante, carne și legume dintr-o singură mușcătură. Este pură mâncare confortabilă.

Plăcintă ușoară 

Pixabay

TIMP DE PREGATIRE

15 min

TIMP DE GĂTIRE

50 min

TIMPUL TOTAL

65 de minute

4 porții

Ingrediente

1 linguriță sare, după gust.

3 cartofi mari (1 1/2 până la 2), curățați și tăiați în sferturi.

8 linguri (1 baton) unt, împărțit.

1 ceapa medie, tocată (aproximativ 1 1/2 căni).

1 până la 2 căni de legume amestecate, cum ar fi morcovi tăiați cubulețe, porumb sau mazăre.

1 1/2 kg carne de vită măcinată.

1/2 cană bulion de vită.

1 linguriță sos Worcestershire.

Piper și/sau alte condimente la alegere.

Metodă

Fierbeți cartofii:

Puneți cartofii decojiți și tăiați în sferturi într-o oală de mărime medie. Acoperiți cu cel puțin un centimetru de apă rece. Adăugați o linguriță de sare. Se aduce la fierbere, se reduce la fiert și se fierbe până se înmoaie (aproximativ 20 de minute).

Pre-încălzește cuptorul:

Preîncălziți cuptorul la 400°F.

Se călesc legumele

În timp ce cartofii se gătesc, topește 4 linguri de unt într-o tigaie mare la foc mediu. Adăugați ceapa tocată și gătiți până se înmoaie, aproximativ 6 până la 10 minute. Dacă includeți legume, adăugați-le în funcție de timpul lor de gătire. Morcovii trebuie gătiți împreună cu ceapa, pentru că durează la fel de mult ca ceapa.

Dacă includeți mazăre sau porumb, adăugați-le spre sfârșitul gătirii cepei sau după ce carnea începe să se gătească, deoarece durează foarte puțin.

Adăugați carnea de vită, apoi sosul

Worcestershire și bulionul.

Adăugați carne de vită în tigaie cu ceapa și legumele. Gatiti pana nu mai sunt roz. Scurgeți vasul cu excesul de grăsime, dacă este necesar (mai mult de 1 lingură). Asezonați cu sare și piper.

Adăugați sosul Worcestershire și bulionul de vită. Aduceți bulionul la fiert și reduceți focul la mic. Gatiti descoperit timp de 10 minute, adaugand mai mult bulion de vita daca este necesar pentru a nu se usuca carnea.

Gustați umplutura gătită și, dacă este necesar, adăugați mai multă sare, piper. Worcestershire sau alte condimente la alegere.

Pasează cartofii fierți

Când cartofii sunt gata de gătit (o furculiță poate străpunge ușor), scoateți-i din oală și puneți-i într-un bol cu restul de 4 linguri de unt. Se zdrobește cu o furculiță sau cu un zdrobitor de cartofi, se gustă și se potrivește condimentele cu sare și piper.

Puneți amestecul de carne și piureul de cartofi într-o caserolă.

Întindeți umplutura gătită într-un strat uniform într-o tavă mare de copt (cum ar fi o caserolă de 9 x 13 inci.

Întindeți piureul de cartofi peste partea de sus a cărnii de vită. Se rumenește suprafața piureului cu o furculiță, astfel încât să existe vârfuri care se vor rumeni bine. Puteți folosi chiar și o furculiță pentru a crea modele creative în piureul de cartofi.

Coaceți în cuptor

Puneți la cuptorul la 400°F și gătiți până se rumenesc și clocotesc, aproximativ 30 de minute. Dacă este necesar, prăjiți în ultimele minute pentru a ajuta suprafața piureului de cartofi să se rumenească.

(Aveți grijă când gătiți folosind vase din Pyrex sau din sticlă, se știe că acestea se sparg la căldura mare a broilerului. Nu este o îngrijorare dacă utilizați o caserolă din ceramică sau metal.)