Restaurația Meiji a fost o schimbare radicală a statului nipon, o revoluție politică și socială în Japonia în 1866-1869. Prin ea se încheie perioada de domnie shogun-ului Tokugawa și se revine la domnia împăratului. Acesta redevine unica putere în stat, are poziție centrală în politică și cultura japoneză.

Reclamă

Restaurația Meiji are loc în momentul interacțiunii dintre Commodore Matthew Perry al Statelor Unite din și Japonia. Acest eveniment are loc în 1853, acesta va cere ca Tokugawa Japonia să permită accesul țărilor străine la comerț. Este un prim pas ce avea să conducă spre o nouă societate. Sistemul japonez feudalist intră în apogeu, este înlocuit de o nouă așezare economică și militară.

Restaurația Meiji vine pe fondul unei lovituri de stat organizată de o facțiune din sudul Japoniei. Din păcate împăratul Kōmei moare. Fiul său i-a urmat imediat deși avea doar 15 ani. Cu toate acestea puterile militare au rămas alături de tânărul împărat. Restaurația a denigrat cu totul shogunatul. Shogunul Tokugawa Yoshinobu era lipsit de orice formă de susținere armată. Datorită acestui fapt în data de 8 noiembrie 1867, a renunță la puterile sale în favoare reinstalării imperiului.

Restaurația și preluarea puterii de împărat

Restaurația fusese acceptată de shogun, care, în urma abdicării nu și-a făcut seppuku, conform cu tradiția. A continuat în schimb să trăiască retras, după un timp fiind primit din nou la curtea imperială. Saigo Takamori, și liderul forțelor shogunale, Katsu Kaishu, s-au întâlnit și au pus la punct oferirea pașnică a puterii. Trupele de la Osaka sunt retrase.

Restaurația nu a fost bine primită de forțele Tokugawa, acesta dorind să recucerească Kyoto. Din fericire sunt învinse de forțele armate din provinciile Satsuma, Choshu și Tosa. Shogunatul a luat sfârșit cu adevărat în urma războiul Boshin, din perioada 1867 și 1868. Apoi este decretată deținerea puterii de căttre Matsuhito și extincția totală a shogunatului. Împăratul se va stabili în reședința Edo, actualul  Tokyo (tradus„Capitala de Est” ).