În urmă cu 296 de ani deschidea ochii pentru prima dată unul dintre cei mai importanți filosofi ai lumii, Immanuel Kant. Cel care instituie idealismul critic.

Doctrina sa filosofică se baza pe premisa că există două tipuri de cunoaștere. Prima de tip aprioric, se referă la anumite valori și informații înnăscute ale omului. Cea de-a doua este prin intermediul experienței.

Poate cea mai ciudată coincidență este cea legată de data nașterii lui Vladimir Ilici Lenin și a primei atestări a comunismului în Rusia.

La 22 aprilie 1870 se naște Vladimir Ilici Lenin și, la o distanță de 43 de ani, Pravda”, „vocea” Partidului Comunist al Uniunii Sovietice și-a făcut apariția în Petersburg.

Lenin a condus partidul bolșevic, primul premier al Uniunii Sovietice și fondatorul ideologiei cunoscute sub numele de leninism.

Una dintre cele mai controversate povești create în jurul său este cea a presupusei relații extraconjugale cu una din primele feministe ale lumii, Inessa Armand.

Se pare că feminismul se-nvârtea de mult în ape ale orientării de stânga, cu mult înainte de Beauvoir.

Rămânem în zona femeilor importante ale lumii și amintim de nașterea scriitoarei Madame de Staël, importantă pentru influența sa în formarea limbii franceze moderne.

Pe plaiurile noastre, s-a născut la data de 22 aprilie 1850, o femeie care avea să frângă inima poetului național Mihai Eminescu, Veronica Micle.

Căreia îi va scrie poetul:

Iubind în tainăEu număr, ah!, plângândÎn liră-mi geme și suspin-un cântCe șoptești atât de tainicZadarnic șterge vremeaVenin și farmecGelozie.

Tot într-o zi de 22 aprilie se naște un filosof la noi în țară, Camil Petrescu.

În anul 2005, postul de televiziune Al-Jazeera a difuzat o înregistrare cu cei trei jurnaliști români răpiți în Irak.

Pentru a încheia într-o notă veselă, la 100 de ani distanță de nașterea lui Lenin, sărbătoream pentru prima dată Ziua Pământului.