Desert cu o puzderie de gusturi și texturi, de la dulce, sărat, onctuos, cremos, crocant, cremos până la un singur gust perfect

Prăjitură Snickers

Gabriela Nitu
Desert cu alune, crema caramel și ciocolată
Total Time 1 hr 25 mins
Course Desert
Cuisine Internațională

Ingredients
  

Blatul prăjiturii- seamănă cu un merengue

  • 6 albușuri
  • 250 gr nuca măcinată
  • 2 linguri făină
  • 1 lingură cacao
  • 200 gr zahăr
  • o sclipire de sare
  • 5 gr praf de copt

Crema ciocolată albă 

  • 200 gr ciocolată albă
  • 50 ml smântână pt frișcă

Crema de caramel

  • 225 gr zahăr
  • 175 gr unt
  • 6 gălbnușuri
  • 40 gr zahăr
  • 200 grame alune prăjite și nesărate
  • 30 ml smântână pt frișcă

Glazură

  • 200 gr ciocolată neagră
  • 20 gr unt
  • 50 ml smântână pentru frișcă

Instructions
 

Blatul prăjiturii

  • Batem albușul ușor , punem sarea, adăugăm zahărul în 3 etape, mixând după fiecare adăugare 2-3 minute. La final trebuie să avem o bezea fermă și lucioasă. Nuca o prăjim ușor, apoi o măcinăm, adăugăm făină, cacao, praful de copt. 
  • Amestecăm și turnăm totul peste bezea. Cu o spatulă amestecăm ușor de jos în sus până se amestecă toată nuca.
  • Într-o tavă de 25/35 cm punem hârtie de copt, apoi turnăm amestecul. Coacem în cuptorul preîncălzit la 180 grade timp de 25 minute. Lasă blatul să se răcească. Între timp topim ciocolată albă cu smântână pe baie de aburi.

Crema ciocolată albă 

  •  Rupem ciocolată bucăți, o punem într-un vas de sticlă peste o oală cu puțină apă , pe care o aducem până aproape de punctul de fierbere.
  • Vasul de sticlă nu trebuie să atingă apă. Amestecăm cu o spatulă până se topește . Apoi o întindem peste blatul răcit.

Facem caramelul

  • În primul rând, e foarte important să alegeți un unt de calitate, grăsime de 82 % , altfel riscați să se taie crema.
  • Alunele se mărunțesc ușor. Batem gălbenușurile cu cele 40 gr zahăr până se deschid la culoare, adăugăm smântână pt frișcă.
  • Punem zahărul la caramelizat. Suntem cu ochii pe el, să nu se ardă.Trebuie doar să capete o culoare arămie, apoi adăugăm untul câte o bucățică pe rând. Atenție, dacă punem prea mult unt deodată se taie. Se încorporează mai ușor untul dacă focul e moderat.
  • La final dăm tigaia la o parte, adăugăm gălbenușurile și amestecăm mereu cu o lingură de lemn. Punem crema din nou pe foc , încă 2- 3 minute, apoi adăugăm alunele. Oprim focul și lăsăm crema să se răcească ușor. Turnam crema peste stratul de ciocolată, această ar trebui să fie destul de fermă încât să nu curgă de pe blat.

Acum pregătim glazură de ciocolată.

  • Folosim 200 gr ciocolată neagră, însă puteți folosi jumătate neagră, jumătate cu lapte. La fel că și cea albă,punem ingredientele într-un bol , o topim pe baie de aburi.
  • Luăm vasul cu ciocolată de pe aburi, amestecăm de 2-3 ori apoi cu o spatulă o nivelăm frumos peste prăjitură.
  • Acum punem prăjitură la rece, de preferat peste noapte, dacă nu , minim 4 ore.
Keyword Prajitura Snickers
Share.