Un desert distinct cu glazură de portocală, decor de ciocolată, un răsfăț dulce, o prăjitură care se clasează în topul preferințelor la mesele festive

Prăjitură cu ciocolată și portocală

Gabriela Nitu
Desert delicios cu ciocolată și portocale
Total Time 2 hrs
Course Desert
Cuisine Internațională

Ingredients
  

Blat

  • 6 ouă
  • 120 gr zahăr
  • 140 gr făină
  • 2 gr praf de copt
  •  5 gr zahăr vanilat

Crema 

  • 150 ml smântână pentru frișcă
  • 150 gr ciocolată 52 %cacao
  • coajă confiata de la o portocală
  • linguriță extract de vanilie

Glazură

  •  sucul de la 3 portocale + coajă răzuită de la 1 portocală
  • 100 gr unt 82% grăsime
  • 2 gălbenușuri
  • 30 gr amidon
  • 10 gr gelatină
  •  1 linguriță extract de vanilie
  • 180 gr zahăr

Decor

  • 100 gr ciocolată 52% cacao
  • 10 ml ulei

Instructions
 

Blat

  • Albușurile se bat spumă cu un praf de sare. Făină se cerne și se amestecă cu praful de copt. Adăugăm treptat zahărul  și mixăm continuu până se dizolvă complet. Gălbenușurile le mixăm 1 minut cu zahărul vanilat.
  • Peste gălbenușuri adăugăm albușurile bătute spumă , amestecăm ușor. Adăugăm compoziția de făină  și amestecăm ușor  , de jos in sus, până se încorporează complet. Adăugăm compoziția formată într-o tavă tapetata cu hârtie de copt și se întinde într-un strat uniform. Lovim tavă de masă , de 3-4 ori , pentru a elimina aerul din compoziție.

Cremă

  • Într-o cratiță mică se adaugă smântână și ciocolată mărunțită. Se pune la foc mic-mediu , se amestecă până se dizolvă complet ciocolată și  ajunge la punctul de fierbere. Se ia de pe foc,  se lasă cca 2-3 minute să se răcorească apoi se adaugă extractul de vanilie , coajă de portocală tăiată cubulețe și amestecăm.
  • Pandișpanul se taie în două foi egale . Tavă în care am copt pandișpanul se tapetează cu hârtie de copt și așezăm prima foaie. Turnam crema ușor călduță și o întindem uniform pe toată suprafață foii de pandișpan.

Glazura

  • Într-un bol punem sucul de portocală, coajă răzuită de portocală, untul tăiat cubulețe, gălbenușurile, zahărul și amestecăm. Gelatină se pune în 30 ml apă rece. Punem bolul pe baie de abur și amestecăm periodic. Compoziția este gata când s-a îngroșat și  se trece prin sită.
  • Compoziția obținută se amestecă cu amidonul dizolvat în apă rece ( 30 ml) și se pune la fiert, la foc mic. Se amestecă continuu, după primul clocot se mai lasă fix 10 secunde.
  • Se ia de pe foc, se lasă să se răcorească 1 minut , adăugăm gelatină hidratata, extractul de vanilie și amestecăm bine. Compoziția obținută se toarnă peste pandișpan într-un strat uniform.

Asamblarea definitivă

  • Scoatem  prăjitură cu grijă din tavă ( cu ajutorul hârtiei ) și  îndepărtăm marginile. Cu un cuțit bine ascuțit , trecut prin apă fierbinte și șters , porționam prăjitură  în bucăți potrivite
  • Ciocolată se pune într-un bol împreună cu uleiul, pe baie de abur. Amestecăm până obținem o compoziție omogenă și o turnam într-un cornet de hârtie.
Keyword tort cu ciocolată și portocale
Share.