Plăcintă creață din Maramureș

Un fel de plăcintă crocantă

Aluat

  • kg făină albă 000
  •  drojdie proaspătă
  • aproximativ 400 ml apă
  • 1 linguriță  sare

Umplutură

  • 700 g brânză frământată de oaie
  • 300 g brânză dulce de vacă
  • 1 legătură  de cozi de ceapă verde
  • 1 legătură  mărar

Compoziția de-afară

  • 2 ouă
  • 2 de smântână grasă
  • 200 ml lapte
  • 1 lingură de untură
  • ulei pentru prăjit
  1. Pentru copt ne trebuie o lespede sau tigaie de fontă și o formă rotundă de lemn cu diametrul aproximativ de 30cm pentru aranjat plăcinta.

  2. La început frecăm drojdia cu puțin zahăr, adăugam 100ml apă călduță și o linguriță de făină. Amestecăm bine și lăsăm să crească la cald.

  3. Făina o cernem, apoi facem o gaură în mijloc, adăugăm drojdia crescută, sare și puțin câte puțin apă călduță. Frământăm bine aluatul până aproape începe să dospească.

  4. Acoperim cu un șervet textil aluatul frământat și îl lăsăm să crească la cald o oră.

  5. Până când dospește aluatul ne ocupăm de umplutură. Cozile de ceapă le tocăm marunt, la fel și mărarul apoi le amestecăm cu brânza de oaie și cea de vacă.

  6. Separat batem bine ouăle și le amestecăm cu smântâna.

  7. Laptele împreună cu untura le punem într-o crăticioară la foc mic sa fie calde tot timpul.

  8. Rupem cu mâna o bucată de aluat ( cât să încapă în palmă) și pe un blat sau masă de frământat presărată cu făină întindem cu ajutorul sucitorului o foaie subțire de aluat. Ne ajutăm de făină și tot întindem în toate părțile până când dacă băgați mâna sub foaia de aluat se vede culoarea degetelor. 

  9. Luăm foaia de aluat, o punem pe platoul rotund de lemn și o ungem cu smântâna amestecată cu ou lăsând o margine de câteva degete. Apoi punem compoziția de brânză din loc în loc și împăturim. Prima dată începem cu partea dinspre noi, luăm o bucată de aluat și îl aducem spre mijloc unde apăsăm puțin, apoi următoarea și tot așa până am acoperit compoziția

  10. Ungem cu ulei tigaia încinsă și așezăm plăcinta cu fața în jos. Lăsăm să se prăjească la foc potrivit și când s-a rumenit dedesubt, o întoarcem cu multă atenție să nu se rupă cu o paletă de lemn. Punem deasupra două linguri din amestecul fierbinte de lapte cu untură și lăsăm să se prăjească bine.

  11. Scoatem pe un platou. Procedăm la fel cu fiecare plăcintă având grijă ca după fiecare prăjire să ștergem bine tigaia cu un servet de hârtie.