Păstrăv la grătar

Pește la grătar cu sos

  • 2 păstrăvi 200-250 g/ bucată
  • 50 de ml de ulei de floarea soarelui
  • lămâie
  • 4 ardei kappia roșii
  • 4 ardei iuți
  • 500 de grame de roșii bine coapte
  • 1 căpățână de usturoi
  • 1 legătură de pătrunjel proaspăt
  • 1-2 linguri de oțet
  • sare&piper
  1. Se curăță și se asezonează peștele.

  2. Îl condimentăm cu pătrunjel uscat, rozmarin, ierburi de provence, etc. Puteți să-i puneți în burtică și niște felii de lămâie

  3. Toată această operațiune cu sarea și mirodeniile  se face cu 1-2 ore înainte de a porni grătarul. Punem peștele asezonat și uns cu ulei într-o pungă/bol

  4. Neapărat îl ungeți cu puțin ulei deasupra, pe ambele părți.

  5. Păstrăvul se gătește la foc domol neapărat, altfel îl ardeți prea repede. Sau faceți un foc domol din start, Păstrăvul se gătește la foc domol neapărat, altfel îl ardeți prea repede.

  6. Nu vă grăbiți să-l întoarceți sau să-l mutați din loc pe grătar – dacă nu se gătește bine pe o parte se va lipi pielea de grătar și o lăsați acolo la întoarcerea peștelui

  7.  De jur împrejur se pun pe grătar și roșiile, ardeii kapia și ardeii iuți. Roșiile se scot imediat ce au urmele caracteristice de grătar și pielița a plesnit. Se pun într-un castron cu capac. Ardeii iuți și kapia se coc până se înmoaie (ca pentru ardei copți) apoi se scot peste roșii.

Saramura

  1.  Roșiile se curăță de pieliță și se zdrobesc cu o furculiță. Atenție, avem nevoie de toată zeama, încercăm să nu o pierdem. Usturoiul se curăță, se zdrobește și se păstrează deoparte. Ardeii iuți și ardeii kappia se decojesc și se curăță de semințe, apoi se toacă bucăți.

  2. Punem pe foc o oală cu apă, aproximativ 650-750 ml, cât să acopere bine peștele. Adăugăm boabele de piper, dafinul și cimbrul.

  3. Când apa dă în clocot, adăugăm roșiile zdrobite, cu tot cu sucul lor, cât și ardeii copți și tocați. Dăm într-un clocot scurt și sărăm zeama după gust. Oprim focul, adăugăm usturoiul zdrobit și oțetul și gustăm din nou. Gustul trebuie să fie curajos, plin de arome.

  4.  Zeama cu toate legumele se toarnă așa cum e, fierbinte, deasupra peștelui fript. Se acoperă imediat cu un capac și se lasă să se infuzeze aromele cam 15-20 de minute

  5. Această saramură de pește este una dintre acele mâncăruri simple, nu neapărat foarte arătoase, dar extraordinar de gustoase.