Pastramă de oaie- rețetă tradițională

Carne de oaie frăgezită și condimentată

  • 2 kg  carne de oaie;
  • 3 lingurițe   sare neiodată:
  • 6-7 căpățâni de usturoi;
  • 1 linguriță  de piper;
  • 1 linguriță de boia dulce;
  • 1 linguriță de boia picantă;
  • 1 linguriță de cimbru;
  • 3-4 căni/litri pentru curajoși  de vin alb.
  1. Ne ocupăm de carnea de oaie, o tăiem și dezosăm

Baițul

  1. Pentru baiț se folosesc 3-4 căni , de preferat nu ne zgârcim și punem 3-4 litri de vin alb, 6-7 căpățâni de usturoi și toate condimentele. Adăugăm apă cât este necesar, să acopere carnea, dacă nu folosim litri de vin…

Pastrama

  1. Aici… depinde de noi dacă suntem sau nu grăbiți. Prima variantă este cea recpmandată:

    – pastrama de oaie se adaugă în baițul obținut, acolo unde se păstrează pentru 7-10 zile la loc răcoros, dar se amestecă și se întoarce de pe o parte pe alta din când în când;

    – dacă ne grăbim o păstrăm cel puțin o oră la frigider.

    Pastrama de oaie trebuie să stea acoperită în baiț.

  2. După zilele de maturare, pastrame de oaie se scoate din baiț și se lasă la zvântat pentru 1-2 zile, după care se afumă la rece, dar fără ca fumul să bată direct pe carne.

    După ora de maturare, se scoate din baiț și se lasă la scurs pe un grătar cel puțin 30 de minute

  3. Pastrama de oaie este gata. Se păstrează la rece!

    Ambele metode de pastramă de oaie pot fi ulterior pregătite pe grătar, deoarece carnea devine fragedă și aromată.