O propunere pentru cei grăbiți cu adăugiri pentru cei care au răbdare.

Rețetă tradițională baiț pentru carnea fragedă de miel

Un baiț pentru carnea fragedă de miel

  • 1 kg carne de miel
  • 2 linguri ulei
  • 1 ceapă potrivită
  •  vin roșu sec de calitate, cât să acopere carnea pentru macerat
  • 20 g sare
  • 1 linguriță   de mentă proaspăt tocată sau uscată
  • 1 linguriță  de miere/zahăr
  • 2-3 căței căței de usturoi (se poate pune și mai mult, în funcție de gusturi)
  • 1 linguriță  cimbru
  • 1 linguriță  de piper și ardei iute pudră, amestecate
  • 1 frunză  de dafin
  • 1 linguriță  de rozmarin
  • 1 linguriță  de coriandru măcinat pentru cine nu suportă prea bine mirosul de miel
  1. Se pune într-un vas, care se închide ermetic. Se condimentează fiecare bucată de carne cu sare, de preferat grunjoasă, care să se topească în timp. Se pune apoi condimentele, ceapa se taie julien, iar usturoiul, care se pune zdrobit puţin şi în cantitate mai mică acum, doar pentru aromă. La final se face mujdei bun pentru pastramă. Se toarnă vinul cât să acopere carnea şi se acoperă vasul, care se va ţine la rece cel puțin 3 ore. În acest timp se va amesteca din când în când, pentru ca toate bucăţile de carne să se pătrundă de arome.

  2. Când se face în ceaun, se pregăteşte un foc serios, dar ceaunul se pune când focul este potrivit. Se unge ceaunul cu untură sau ulei, se pun bucăţile, cu tot cu suc şi se lasă să se facă. Separat se face un mujdei de usturoi, care se poate pune în ceaun sau se poate servi cu pastrama la ceaun. La final, după preferinţe, se poate pune pătrunjel proaspăt tocat mărunt.

  3. Observație importantă: Pentru ca pastrama să iasă excelentă, există o regulă simplă, şi anume 3+3+3, însemnând, 3 zile de macerat, 3 zile de zvântat şi 3 de afumat, aceasta din urmă se aplică doar pentru cei care vor pastrama afumată.

  4. Este bine să lăsăm carnea la macerat 3 zile, dacă nu… cel puțin 3 ore sau dacă rezistați păstrați peste noapte

  5.  Pentru afumare se poate face la fum rece, 2-3 ore pe zi. În fum se aruncă nişte frunze de mentă sau rozmarin, pentru o aromă deosebită, dar doar în prima zi de afumare.

  6. Cine vrea să o afume, trebuie să oafume la fum de fag sau pom fructifer