Varianta de sos pesto cea mai cunoscută a apărut în urmă cu câteva sute de ani în orașul Genoa, din nordul Italiei, și presupune un amestec de busuioc, usturoi, diferite tipuri de brânză și alte câteva mici ingrediente pe care le vei află de mai jos.

Sosul pesto mai este numit și Pesto alla Genovese, iar bucătării din Italia sunt atât de mândri de sosul lor încât au creat un campionat în care se vânează cea mai bună rețeta de sos pesto.The Best Basic Pesto Recipe - Once Upon a Chef

Ingrediente:

3-4 buchete de busuioc din Genova (în România te poți rezuma la 25 grame frunze de busuioc românesc)

30 gr (aprox 2 linguri) muguri de pin

50 gr parmezan ras

30 gr brânză Pecorino rasă

1-2 căței de usturoi (după gust)10 gr sare grunjoasă

50 ml ulei de măsline

Cum faci sosul pesto

Înainte de toate, trebuie să ții cont de două lucruri: unu – să ai un mojar și un pistil, doi – să te miști foarte repede că să nu oxideze ingredientele.

1. Spală frunzele de busuioc în apă rece și usucă-le pe un prosop, tapetând, fără să le freci.

2. Zdrobește mugurii de pin și cățeii de usturoi în mojar apăsând până când devin o pastă.

3. Adaugă sarea și frunzele de busuioc, puțîn câte puțin, amestecând până se omogenizează.

4. Adaugă parmezanul și brânză, amestecând până când le încorporezi foarte bine în pastă.

5. Pune uleiul de măsline, amestecând încet pe măsură ce torni puțin câte puțin.

Paste cu pui şi sos pesto

Paste cu carne de pui și busuioc

  • 100 g. tagliatelle… sau alt tip de paste, important e să se prindă bine sosul nostru de ele
  • 50 g. unt
  • o pulpă de pui
  • sare și piper
  • o linguriță pesto cu busuioc
  1. Într-o cratiță cu apă fierbinte și sare se pun pastele la fiert.

  2. Pulpa de pui dezosată, sărată și piperată se pune la fript în tigaie.

  3. Când pastele sunt fierte se scurg, se trec printr-un jet de apă rece și se amestecă împreună cu untul tăiat bucățele.

  4. Pulpa de pui friptă se așează pe farfurie alături de paste peste care am pus o lingură de pesto.