Pâine la tigaie cu carne de porc condimentată

pâine la tigaie umplută cu carne de porc

Aluat

  • 500 gr făină albă (BL 55)
  • 150 ml apă fierbinte
  • 150 ml apă călduță
  • 10 gr drojdie uscată (1 plic)
  • 1/2 linguriță zahăr
  • 1 linguriță sare

Umplutura de carne

  • 250 gr carne tocată de porc (minim 20% grăsime)
  • 2 lingurițe condiment pentru carne de porc
  • 1 ceapă mică
  • 1 lingură ulei
  • sare
  1. Începeți cu pregătirea aluatului. Amestecați făînă cu sare. Împărțiți făînă în două (ochiometric, nu trebuie să cântăriți).

  2. În apa călduță dizolvați drojdia și zahărul. Acoperiți și lăsăți-o la loc călduț timp de 10-15 minute, până devine spumoasă.

    Puneți jumătate din făină într-un bol și turnați apă fierbinte. Amestecați doar până făînă e absorbită complet.

  3. Puneți restul de făînă peste aluatul obținut și adăugați și drojdia activată. Amestecați până făînă e absorbită de tot.

  4. Acum puteți frământă aluatul de mâna până e omogen și elastic (cam 15-20 minute) sau în robot. Se pune apoi la crescut, acoperit, la loc călduț pentru aprox 1 ora (până-și dublează volumul). Eu prefer să pun aluatul în mașînă de pâine pe programul de frământat+dospit.Va rezultă un aluat ușor moale, ușor lipicios.

  5. Pregătiți condimentul, amestecând toate condimentele.Va rezultă mai mult condiment decât e necesar în această rețeta, dar restul se poate păstra în borcănel închis, e foarte aromat și gustos pe carnea tocată.

Umplutura

  1. Pregătiți umplutura: se călește ceapă tocată mărunt în ulei doar până se înmoaie. Se adaugă carnea și se prăjește amestecând des, până își schimbă culoarea și începe să se rumeneasca pe alocuri. Adăugați sare după gust și condimentul. Amestecați bine. Gustați și mai adăugați sare sau condiment dacă simțiți nevoia.

  2. Se scote aluatul pe masa de lucru dată generos cu făină. Se împarte în două bucăți egale.* aluatul e împărțit în două pentru o tigaie de 20-22 cm; pentru o tigaie mai mică, de 16 cm împărțiți în 4

  3. Întindeți din fiecare bucată câte o foaie subțire. Ungeti foaia cu ulei. Presărați jumătate din carnea condimentată pe toată suprafață.

  4. Rulați foaia sub formă de sul. Ridicați sulul și trageți de capete să se subțieze un pic.Rulați sulul dintr-un capăt că un melc. Aplatizați melcul cu mâna și apoi întindeți-l cu sucitorul foaie rotundă de aprox 20 cm diametrul

  5. Încingeți o tigaie de 20-22 cm și dacă nu e antiaderenta o ungeti ușor cu ulei.

  6. Așezați o pâine în ea și dați focul la mediu spre mic. Puneți capacul pe tigaie. Coaceți pâinea aprox. 5 minute pe prima parte. Va uitați să fie frumos rumenă dedesubt și abia apoi o întoarceți. Dați focul la mai mic și coaceți pâinea, acoperită cu capac, încă 10 minute pe a două parte. Dacă vi se pare că nu se rumenește destul, puteți crește ușor focul sub tigaie.

  7. Când e rumenă și pe a două parte o scoateți într-un vas acoperit. O ungeti pe ambele părți cu uleiul/untul topit în care ați dizolvat condiment. Presărați puțină sare mare de mare și pătrunjel tocat fin.

  8. Coaceți a două pâine la fel. Sunt bune călduțe sau reci. La servire tăiați pâinile în patru.