Masacrul a ajuns în presă după un an de zile. Armata americană făcând tot posibilul să bage sub preș acest episod sângeros. Datele neoficiale arată că au fost 504 de vietnamezi uciși și un soldat american rănit. Acesta se împușcase accidental în picior.

Istoria modernă a Americii este marcată de unul dintre cele mai oribile evenimente. Masacrul de la May Lay, este un episod sumbru, în care mulți civili vietnamezi au fost exterminați, fără niciun motiv. Satul My Lai, situat în sectorul de sud Son My, a fost atacat de soldații americani în 16 martie 1968.

O zonă în care, batalionul Viet Cong, era foarte activ. Cu câteva săptămâni înainte de această sumbră întâmplare, soldații americani fuseseră uciși sau grav răniți. Din nevoia de a răzbuna soldații din Compania Charlie, s-a ajuns la o asemenea violență. Scopul trupelor americane era de a găsi și distruge celulele trupei vietnameze Viet Cong. Aceasta părăsise sectorul, în ciuda acestui fapt, lt. William Calley a permis uciderea unor oameni nevinovați.

„într-un război de gherilă, linia dintre crime legitime și crime ilegitime se estompează. Politica zonelor de foc liber, în care soldatului poate împușca orice țintă umană, înarmată sau neînarmată, face ca simțurile morale ale soldatului să fie și mai confuze.” Philip Caputo, soldat acuzat de uciderea civililor vietnamezi

Conducere toxică

Scene desprinse din iad, comandate de un locotenent iresponsabil și crud. Potrivit datelor strânse din relatările soldaților, li s-a ordonat să împuște 60 de civili. Aceștia fuseseră strânși de Calley, apoi a ordonat soldaților să tragă. Atunci când un soldat a refuzat să tragă, locotenentul a tras cu propria armă. În alte părți din sat, bărbații erau bătuți și mutilați, tăiați cu cuțite și loviți cu sălbăticie. Multe victime, din rândul femeilor, erau violate. Pe pieptul civililor exista și semnătura companiei „C Company”.

Masacrul a ajuns în presă după un an de zile. Armata americană făcând tot posibilul să bage sub preș acest episod sângeros. Datele neoficiale arată că au fost 504 de vietnamezi uciși și un soldat american rănit. Acesta se împușcase accidental în picior. Ernest Medina, căpitanul companiei, a înțeles dimensiune dezastrului. A ascuns multe din datele reale, oferind o declarație mincinoasă. A susținut că văzuse vreo 20-28 de civili uciși, în realitate reușise să identifice un număr de 100 de cadavre.

Dezvăluiri

Zvonurile și ambiția unui soldat de-a deveni jurnalist, au adus în atenția publicului realitatea. Unul dintre soldații companiei Charlie, a povestit la o bere „isprava” lor. La masă se afla și Ronald Ridenhour, un soldat din Brigada 11. Revoltat de cele auzite a hotărât să ia măsuri. A scris un articol despre cele întâmplate, apoi l-a împărțit către 30 de persoane importante ale Washingtonului. Generalul Westmoreland, comandantul general al operațiunilor din Vietnam a refuzat să creadă o asemenea cruzime. Era imposibil de crezut că soldații săi au fost implicați într-o exterminare în masă.

Se pornește o investigație, în urma căreia a avut loc un proces. Calley, comandantul Primului Pluton la My Lai, a fost nevoit să revină în țară. În luna septembrie a anului 1969 este găsit vinovat pentru 109 crime. În paralel se pornește o altă anchetă, prin care se urmărea modul în care fusese mușamalizat acest masacru. S-au strâns 20. 000 de pagini pline de mărturii de la 400 de persoane. Numărul victimelor nu a fost descoperit niciodată. Se știe că au fost undeva la 347 de morți, victimele aveau vârste cuprinse între 1 an și 84 de ani.

Distribuie