Omul păstrează aproximativ aceeași bază genetică în funcție de specia sa. Genomul uman este identic la toți indivizii populației umane în proporție 99,5%, iar restul de 0,5% reprezintă spectrul diversității umane. Homo sapiens are multe forme în care se prezintă. De la triburile din Kalahari până la roșcații din Irlanda.Suntem similari, omul este unul. Cu toate acestea suntem unici. Nu există identitate din punct de vedere genetic. Sunt multe diferențe, până la gemeni, care sunt și ei unici fiecare în parte.
Diferențele sunt destul de greu de sesizat la nivel fizic. Genetica se adaptează mediului în care se dezvoltă omul. De exemplu un african va dezvolta mai repede rezistența la malarie. Pe când un nordic nu va avea nevoie de o asemenea trăsătură și mai greu de găsit. Mutațiile genetice sunt influențate de mediul înconjurător. Diferențele genetice apărute ca urmare a hazardului afectează trăsăturile organismului de foarte multe ori într-un mod esențial. Influențează supraviețuirea sau reproducerea individului.
“Africanii nu au trebuit să se adapteze la un climat nou. Omenirea modernă a plecat din Africa, iar clima din Europa și Asia a dus la anumite schimbări genetice în rândul populațiilor migratoare.” Gregory Cochran
Omul care trăiește într-un mediu defavorabil vieții va avea un sistem de apărare mult mai rezistent. genomul Inuiților câteva diferențe, prin care reușesc să facă față condițiilor extreme ale mediului în care trăiesc. Genele afectează modul în care inuiții procesează acizii grași. Acesta a căpătat această variație datorită consumului lor excesiv de acizi grași, luați din fructele de mare.
Omul modern și rudele sale
Denisovienii sunt o specie de hominid, rudă apropiată a omului de Neandertal ce a dispărut în urmă cu 30.000 de ani. Strămoșii noștri trăiau în Africa, pe care au părăsit-o în urmă cu 500.000 de ani. Neandertalienii și Denisovienii au părăsit Africa, primii îndreptându-se spre vest, stabilindu-se în Europa. O parte din ei s-au stabilit și în vestul Asiei, iar Denisovienii spre est, în Asia. Legătura dintre Denisovieni și primii oameni a avut loc pe coasta de sud a Asiei, în urmă cu acum 50.000 de ani, lăsând moștenire o parte din ADN-ul lor.
Cercetătorul Svante Paabo, genetician la Insitutul Max Planck de Antropologie Evoluționistă din Liepzig, a demonstrat faptul că oamenii și Neandertalienii sunt urmașii aceluiși strămoșcare a trăit acum 600.000 de ani.