Niccolo Machiavelli se naște în anul 1527. A fost un important om de stat și teoretician politic. Contribuția sa a fost un absolut esențială pentru ascensiunea familiei de Medici. Se pare că autorul „Principelui” a reușit să convingă familia cea mai prosperă și puternică familie de pe teritoriul Florenței. Poartă tratative cu unele din cele mai importante personalități ale epocii sale. Este nevoit să se retragă când revine la conducere familia de Medici în anul 1512.

Nicollo Machiavelli și familia de Medici

Nicollo Machiavelli este acuzat în anul 1513 de punerea în scenă a unei conspiraţii împotriva familiei de Medici. Este închis. Cel care face asta este Lorenzo de Medici , nepotul lui Lorenzo Magnificul. Și tot el este cel căruia Machiavelli îi dedică PrincipeleLucrarea pentru care ajunge să rămână în amintirea urmașilor drept geniul malefic, expert în manipulare și gestionarea puterii. Lucrarea lui este primul tratat politic din istorie. Nicollo Machiavelli  este părintele politicii, oferă detalii foarte importante despre cum ar trebui condus un popor, oferă multe sfaturi pentru conducători.

„…nu aș voi să se judece drept prea mare încredere în sine faptul că un om de condiție joasă și umilă îndrăznește să trateze despre guvernarea principilor și să dea reguli cu privire la aceasta; căci așa precum cei care desenează locuri din natură se așază jos în câmpie spre a putea privi cu atenție înfățișarea munților și a înălțimilor, iar pentru a cunoaște văile se urcă sus pe culmi, tot astfel, pentru a cunoaște bine firea popoarelor, trebuie să fii tu însuți principe, după cum pentru a o cunoaște pe aceea a principilor trebuie să fii om din popor.” Principele

Trăim într-o lume care încearcă să valorifice doar aspectele bune ale vieții. Îndemnurile lui Machiavelli merg până la limita de a considera tortura un instrument foarte bun. Chiar dacă familia de Medici îl nedreptățește nu se plânge de acest aspect. Anglia interzice scrierile sale fiind considerate un rău foarte mare. Se spune că expresia englezească de „old nick”, care se referă la diavol ar fi fost construită pornind de la numele de Niccolo. Acesta justifica cu ușurință actele imorale, un alt mod de a spune că „faptele scuză mijloacele”.

Niccolo Machiavelli un geniu malefic al puterii

Niccolo Machiavelli a insista mult asupra ideii conform căreia omul trebuie să facă de cele mai multe ori alegeri dureroase. Etica lui, dacă se poate numi așa, propune un simț al măsurii. O raportare la nevoile celorlalți doar cât este necesar atingerii propriilor noastre obiective. Pentru el libertatea patriei impune distanțarea de papalitate. Aceasta fiind un factor ce se împotrivește unității italiene. Pentru el există un rău necesar și absolut justificabil.

Patria trebuie apărată sau prin mijloace josnice sau prin glorie, pentru a-i păstra libertatea”. Această premisă este acompaniată de alte recomandări și justificări ce ne pot pune în dificultate, la prima vedere am tinde să-i dăm crezare, de folos patriei ar fi: înșelătoria, asasinatul, cruzimea „bună”, încălcarea cuvântului.