Nae Ionescu este un personaj controversat în istoria modernă a României.

Este figura centrală pentru generația lui Mircea Eliade, pe care l-a influențat profund. Încercarea sa de instituire a disciplinei de istoria religiilor în România interbelică îl inspiră pe Eliade să aprofundeze studiile în această direcție.

Nae Ionescu profesorul

Printre studenții lui Nae Ionescu amintim și pe Constantin Noica sau chiar Mihail Sebastian. Este unul dintre cei mai influenți profesori ai lumii. Oamenii dădeau buzna la cursurile sale. În prezent avem câteva cursuri litografiat, mai apoi tipărite sub formă de cărți. „Cursuri de metafizică”, „Curs de istoria logicii”, „Tratat de metafizică” ș.m.d.

„Nae Ionescu trebuie definit comportamental, în sensul că a avut o atitudine justă faţă de toate evenimentele din România. N-a gândit însă just întotdeauna. Eu l-am preciat mai mult atitudinal, nu ideologic;nu-l prefer pe omul politic.” Petre Țuțea

Producea o fascinațție asupra auditoriului său. Reușind să trezească de fiecare dată ceva în oricine. Ascultându-l nu puteai fi neutru față de nicio temă abprdată de marele profesor. Nae Ionescu l-a impresionat profund și pe Mircea Vulcănescu a cărei opinie de mai devreme îi aparține.

Cursurile sale au început să fie publicate de discipolii săi din anul 1941. Pe perioada comunismului a fost interzis cu desăvârșire. Imediat după război apare la Freiburg (1951) o selecție de articole Convorbiri cu autorii Mircea Eliade şi Gh. Racoveanu.

„Dacă prin teolog înţelegem – cu Teodoret – pe tot omul care vorbeşte, în cunoştinţă de cauză despre Dumnezeu şi depre cele dumnezeieşti, atunci domnul Nae Ionescu este teolog. Deşi după cum afimă acelaşi personaj portrivit studiilor făcute acesta este doar licenţiat în matematică. A pus puţină ordine acolo unde domnea dezordinea.”

Acesta a fost ponegrit din cauza orientării sale politice. A făcut parte din „Mișcarea Legionară”. Unul dintre cei mai importanți apologeți ai fascismului. Activitatea politică l-a trimis sub acuzare. A fost închis la Miercurea Ciuc.