Ce sunt cârnații oltenești

Preparați cu multă carne de porc tocată cu grijă și condimentată exact cât trebuie cu paprika – de unde și culoarea roșiatică – piper și usturoi, Cârnații Oltenești sunt un produs de referință din zona Olteniei a României.

Compoziția mozaicată astfel obținută se folosește cu grijă la umplerea mațelor de oaie în bucăți de 20 – 25 cm, prinse în șiraguri.

Cârnații sunt apoi fierți și afumați folosind doar rumeguș din lemn de esență tare prin care capătă un miros și un gust deosebit de afumare, iar culoarea devine roșiatică.

Mușchi de porc umplut cu cârnați oltenești și legume la cuptor

mușchi cu cârnați oltenești

  • 3 bucăți mușchi de porc (600 g)
  • 2 cârnați oltenești
  • 1-2 morcovi
  • 4-5 bucăți  gogoșari la oțet
  • câte o linguriță de cimbru, oregano, boia dulce
  • sare și piper
  • 50 ml ulei
  • 50 ml vin
  • ață pentru legat mușchiul

Garnitură

  • 5 morcovi
  • 1 țelină
  1. Mai întâi de toate puneți la fiert morcovul (fără cel de la garnitură) timp de 15 min.

  2. Între timp pregătiți mușchiul. Tăiați în așa fel încât să obțineți trei dreptunghiuri de 1 cm grosime.

    Puneți condimentele într-un castron, le amestecați bine și treceți bucățile de mușchi prin acestea. Acum e momentul să treceți la umplerea lor.

  3. Morcovul fiert și gogoșarii îi tăiați fâșii și îi distribuiți pe întreaga suprafață a mușchiuleților…:))) La fiecare capete a celor trei bucăți puneți câte o bucată de cârnat și începeți să rulați strâns. Legați cu ață, dar dacă nu vă descurcați nu e nicio problemă, puteți prinde cu scobitori.

  4. Le lăsați puțin deoparte până tăiați și legumele pentru garnitură…eu am tăiat țelina bastonașe și morcovul rondele și le-am condimentat.

  5. Dați drumul la cuptor, la foc moderat. Pregătiți o tavă sau un vas de yena, puneți uleiul, legumele, usturoiul întreg și mușchiul, adăugați și puțină apă și îl băgați în cuptor. Îl lăsați in jur de 60-80 min.

  6. Vinul îl puneți cam cu 10 min înainte să fie gata.