Masacrul din Piața Tiananmen, Beijing, a oripilat întreg mapamondul în anul 1989.

Mișcarea tinerilor liberali chinezi a fost primită cu tancuri și multă violență. Din anul 1949, China, nu mai cunoscuse un asemenea eveniment sângeros. „The tank man” ne spune povestea unui om care a oprit singur înaintarea blindatelor chinezeşti.

Masacrul din luna iunie a anului 1989 a reprezentat punctul culminat al disperării poporului chinez. Frustrarea fondată pe involuția în plan economic au condus spre evenimentul tragic. Reformele lui Deng (1979-1989) nu au reușit să schimbe parcursul dezastruos al statului. Criza economică lovise ţara la mijlocul anilor `80. Statul nu se putea lăuda nici în plan agricol. Declinul era în plină desfășurare, inflația în floarea. Prețurile erau atât de mari încât salariile nu puteau asigura traiul locuitorii marilor oraşe.

Supra aglomerarea orașelor a contribuit foarte mult la crearea acestui fenomen. Existau mulți viitori absolvenți care nu se temeau de a nu se putea integra în câmpul muncii. Cei care aveau trecere pentru posturi erau absolvenţii de facultăţi care veneau din familii ce se implicau în structuri de conducere ale partidul. Partidul Comunist Chinez sub conducerea lui Deng Xiaoping nu au respectat promisiunile pe care le-a făcut.

Se pare că mișcarea studențească a pornit pe fondul morții în condiții obscure a fostului secretar general al PCC, Hu Yaobang (15 aprilie 1989). Mai nou înlocuit cu Zhao Ziyang. Pașii spre masacru au fost trasați pe calea deschisă de publicația periodică a partidului, „Ziarul Poporului” al PCC, care cerea exterminarea manifestanţilor de către autorităţi.

Protestatarii au profitat de pe urma vizitei făcute de Gorbaciov în China. Până și presa străină, venită pentru vizită, era preocupată de mișcarea din stradă a protestatarilor. Autoritățile nu au putut face nimic, erau ocupate cu vizita oficială și cu ținerea la distanță a presei străine, de Piața Tiananmen.

Momentul fatidic al masacrului

În data de 16 mai 1989, Gorbaciov nu mai era în China, Zhao Ziyang  merge în fața protestarilor și le cere în mod pașnic să se retragă, le promite că va da curs cererilor lor. Moment în care este înlocuit de  Li Peng şi Deng Xiaoping care cer ajutorul armatei. Poporukl încearcă să atragă armata de partea lor, fără reușită din păcate.

În ziua de 2 iunie 1989, 350.000 de soldaţi ai armatei chineze  încercuiesc piaţa Tiananmen. Tancurile şi blindatele erau gata să lupte cu civilii erau neînarmaţi. Noaptea dintre 3-4 iunie s-a a avut loc cumplitul eveniment. Masacrul civililor. Victimele şi răniţii nu au fost dați publicității de autorităţi. Există mărturii care atestă că aproximativ 3 000 de protestatari au fost ucişi.