Marin Preda este recunoscut pentru noua imagine creată țăranului român. Revoluționează literatura română prin schimbarea imaginarului spațiului rural. Aduce un nou concept despre personajele din satul românesc. Romane care s-au vându de fiecare dată rapid: „Moromeții”, „Cel mai iubit dintre pământeni” sau „Delirul”.

Reclamă

Marin Preda a fost, cel puțin în ultimii ani de viață, un mare oponent al  regimului comunist instituit în România. În noaptea dintre  15 și 16 mai a anului 1980 Marin Preda a fost găsit mort. Corpul neînsuflețit al scriitorului a fost descoperit în camera cu numărul 6 din vila de creaţie de la Mogoşoaia. A decedat la vârsta de 57 de ani.

Reclamă

Cauza decesului a fost una destul de surpinzătoare. Publicului larg i s-a spus că scriitorul a sfârșit înecat pe timpul somnului cu propria vomă. Acest mobil fusese confirmat după o noapte întreagă în care consumase alcool. Pe parcursul ultimei zile de viață, scriitorul a fost la sediul Editurii „Cartea Românească”, ajuns undeva în jurul orei pânzului.

„Părea bine dispus, cu o stare fizică şi psihică normală. A lucrat tot timpul în biroul său şi a primit mai multe vizite pe care eu nu le cunosc. După ora 16:00 nu a mai intrat nimeni la dânsul şi l-am văzut scriind. În acest timp, mi-a cerut de două sau de trei ori apă şi i-am dus”. Declar Gherghina Pena, femeia de serviciu de la editură.

Ultima noapte a lui Marin Preda

La ora 18, Gherghina Pena, intră în biroul lui Marin Preda. Găsește o imagine tulburătoare, scriitorul avea fața palidă, stătea sprijinit cu capul de birou. Alături a observat două sticle goale, una de apă și alta de cognac. A declarat căl-a ajuat pe Marin preda să se urce într-un taxi, însoțindu-l până la Mogoșoaia.

Cei doi au ajuns în jurul orei 22:00 la Mogoșoaia, iar taximetristul i-ar fi spus portarului: „M-am dat jos din maşină şi m-am dus la portar, spunându-i ‘veniţi, dom’le, să-l luaţi pe Marin Preda că este beat mort, nici nu ştie ce vorbeşte’. (…) Au venit 2-3 persoane şi l-au luat pe braţe din maşină şi l-au dus sus”.

La ora două dimineața, Marin Preda, a coborât din camera lui și a stat pentru ceva timp cu  Sonia Larian, soţul ei. Dar și cu poetul Virgil Mazilescu, pictoriţa Viorica Prodanoff și criticul Lucian Raicu. Pe parcursul șederii sale a mai cerut de băut. Apoi a revenit în camera sa. A doua zi de dimineață avea să fie găsit mort. Certificatul medico-legal al lui Marin Preda preciza că avea o alcoolemie de trei la mie.

„asfixia mecanică prin astuparea orificiilor respiratorii cu un corp moale, posibil lenjerie de pat, în condiţiile unei come etilice”

Moartea lui Marin Preda rămâne totuși o enigmă, sunt ore întregi în care nu se știe cu exactitate ce a făcut. Fratele lui Marin Preda susținea că nu oferă credit variantei oferite de autorități. A fost ferm convins că Securitatea a avut o mare implicare în sfârșitul scriitorului.

„Cred, în sinea mea, nu puţin, ci mult, că în mod cert a fost omorât. Dumnezeu ştie de cine şi cum”. Alexandru Preda. Prima soția a lui Marin Preda nu oferea credit variantei în care scriitorul ar fi murit înecat cu vomă: „După ce am văzut fotografiile date de poliţie cu cadavrul lui Marin nu poţi să nu te întrebi dacă nu este vorba de un asasinat”.