Reclamă

Manuscrisele de la Marea Moartă reprezintă o suită de texte religioase, vechimea acestora este destul de mar. Datează din secolul III înainte de Hristos. Oamenii de știință au manifestat foarte mult interes în ultimele decenii.

Manuscrisele au suferit foarte mult de-a lungul timpului. Forma acestora s-a deteriorat foarte mult din cauza condițiilor de mediu. La degradarea lor a contribuit și modul de depozitare. Manuscrisele s-au rupt, ceea ce i-a determinat pe oamenii de știință să analizeze individual fiecare parte ruptă. Au reușit să descopere ceva uluitor.

Multe din fragmentele de manuscris, despre care se credea că sunt goale, ascund, potrivit, cercetătorilor, câteva bucăți de text. Care sunt vizibile doar prin intermediul imagisticii multispectrale.

Fragmentele misterioase din manuscrisele analizate

Sincer, având în vedere că toate aceste fragmente trebuiau să fie goale și chiar au fost tăiate pentru studierea pielii, am crezut și că aș putea să-mi imaginez lucruri. Dar atunci m-am gândit că poate și alte fragmente ar putea avea litere foarte decolorate”.

Fragmentele misterioase din manuscrisele analizate au fost oferite de către guvernul iordanian expertului în piele și papirus Ronald Reed, de la Universitatea Leeds. I-au fost încredințate pentru a fi studiate. Autoritățile au sperat să afle mai multe detalii despre ele.

Având în vedere faptul că pe manuscrise nu se puteau observa urme vizibile de cerneală. Oamenii de știință nu au fost interesați de acestea la început pentru că nu aveau urme de cerneală. Apoi s-au descoperit cu lumina specială mai multe însemnări.

Grupul de specialiști  a strâns și scanat 51 de fragmente din colecția dr. Reed. Astfel au reușit să  descopere pe șase din manuscrise, care au fost studiate în amănunt, ami multe detalii interesante. Pe patru dintre fragmentele de manuscrise au fost identificate bucăți de text scrise în aramaică. Textele au fost scrise cu ajutorul unei cerneli pe bază carbon.  Toate fragmentele pot sta la baza unei noi descoperiri.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro