Reclamă

În prezent, se dezvoltă noi tehnologii care contribuie la creșterea eficienței fermelor de păsări, pornind de la necesitatea ca fermierii să fie capabili să adopte aceste inovații, pentru a putea hrăni  o populație care, se estimează, va ajunge la nouă miliarde de oameni, până în anul 2050.

Așadar, ce e nou, din punct de vedere tehnologic, pentru avicultură? În articolul de față am ales câteva direcții în care inovațiile reprezintă punctul central. Deoarece, disponibilitatea terenurilor și a forței de muncă se micșorează, odată cu trecerea timpului, tehnologia trebuie să joace un rol major în ceea ce privește eficientizarea agriculturii și, în particular, în avicultură.

Robotica și tehnologia inovatoare apar în calitate de actori cheie, în lupta globală pentru îmbunătățirea aviculturii, iar ele funcționează deja, în unele ferme. De exemplu, vacile sunt deja mulse de roboți, senzorii îmbunătățesc regimurile de hrănire și identifică bolile, iar dronele ajută deja la gestionarea culturilor. Dar ce se poate face în avicultură?

Primul necaz: lipsa de personal calificat

Un exemplu îl poate oferi specialistul britanic în păsări David Speller, care nu doar conduce propria fermă de pui, dar gestionează ferme de păsări din întreaga lume. Ferma sa din Derbyshire, Anglia, gestionează un efectiv de 180.000 de păsări dar, cu ajutorul tehnologiei, el gestionează alte zece ferme avicole din întreaga lume, care produc 20 de milioane de păsări pe an. Asta, pentru că David Speller este un adept al noilor tehnologii, instalând numeroase sisteme avansate în ferma sa. Speller susține că, deși tehnologia se dezvoltă mai rapid decât fermierii o pot înțelege, ele trebuie adoptate urgent, pentru a îmbunătăți marjele de profit.

În ultimii 6 ani, specialistul britanic a investit 2,5 milioane de lire sterline (2,88 milioane de euro), în noile tehnologii și afirmă că acum beneficiază de pe urma acestora, realizând un echilibru între muncă și tehnologie. În acest sens, el a declarat pentru Farmer Weekly: ”Recrutarea personalului în aceste zile este o mare problemă, mai ales că puțini lucrători cunosc noile tehnologii. Dar, ce să ne mai mirăm de salariați, dacă unii administratori de ferme din zilele noastre nu au nici măcar camere pe telefoanele lor!?” Pledând pentru tehnologiile avansate, el a adăugat:

”Noua tehnologie are cu siguranță un loc în cadrul unităților de păsări de curte și suntem deja martorii unor avantaje uriașe, în utilizarea acesteia. Trebuie să ne implicăm mai mult, adoptând tehnologia imersivă și cu roboți cu senzori mobili în unitățile de păsări și în alte aplicații. Alte domenii, cum ar fi reglarea electronică a apei, ar fi un beneficiu uriaș. În plus, aș dori să văd un control mai autonom asupra calculatoarelor de încălzire a halelor. De prea multe ori cheltuim o grămadă de bani pe căldura care poate fi mai ridicată la înălțime, decât pe podeaua unde au nevoie păsările. Există cazuri în care anumite zone ale halelor sunt mai calde decât altele. Toate acestea afectează producția de păsări și sunt un factor care ar putea fi ușor gestionat, cu un sistem automat”. Dar, nu uită să adauge și dificultățile:

”Cheltuielile inițiale de capital sunt un factor major care pot face dificilă adoptarea de tehnologii avansate, la fel ca și recrutarea de personal cu viziune. Apoi, unele dintre echipamentele noi nu se pot ridica la cerințele de igienizare și curățare cu presiune ridicată, detergenți și dezinfectanți. O altă provocare majoră este viteza slabă, pe internet, la fermă, dar și costul dezvoltării continue a tehnologiei”. Iată, însă, și alte exemple de inovații tehnologice în domeniul aviculturii:

EggInject Robot

Vaccinarea puiilor de o zi este o sarcină intensivă, dar incubatoarele din întreaga Europă pot economisi mii de ore de om, cu cel mai recent sistem de injectare a ouălor, EggInject, produs de ”Ceva”. Sistemul EggInject al companiei Ceva poate livra 50.000 de vaccinuri pe oră prin coajă, în condițiile în care ar fi nevoie de 15-20 de operatori manuali, care să trateze până la 3.000 de pui pe oră, fiecare! Sistemul tratează embrionul în ziua 18, utilizând rânduri de ace aliniate. Rândurile sunt configurate pentru a se potrivi cu dimensiunile specifice ale tăvilor de ou utilizate de incubator. Pe măsură ce tăvile trec de-a lungul unui transportor, acele penetrează ouăle. Acele și locul de injectare sunt apoi dezinfectate automat de sistemul de salubrizare cu lichid. Mai mult, nu există niciun vaccin pierdut. Lacunele, în cazul în care ouăle goale au fost scoase din tăvi la aprindere, sunt observate de senzori înaintea matricei acului. Acul adecvat este apoi blocat și doza de vaccin este reținută.

Red Top Fly Trap

Red Top Fly Trap este în fapt o capcană, concepută pentru a elimina milioane de muște, înainte de a intra în adăposturile păsărilor. Muștele sunt atrase de momeala care se află în interiorul capcanei de culoare roșie. Momeala este activată de o combinație de apă și lumină solară și stimulează femela să depună ouă. Fiecare capcană atrage până la 20.000 de muște care produc 150 de ouă, pe așezare. Înmulțit, totalul reprezintă trei milioane de muște în fiecare capcană care ar trebui să fie montată în exterior, la aproximativ 10 m de carcasa care are nevoie de protecție. De asemenea, ea trebuie să fie poziționată în afara vântului și la un amplasament însorit, pentru a activa momeala. Fiecare capcană costă cca 15 euro și este activă aproximativ aproximativ 12 săptămâni.

Collinson RoboSpin

RoboSpin este un sistem suplimentar de alimentare, conceput pentru a îmbunătăți fertilitatea în unitățile de pui. RoboSpin funcționează pornind de la principiul că păsările de sex masculin și de sex feminin trebuie să fie încurajate să se amestece, pentru a maximiza fertilitatea. De aceea, se recomandă hrănirea pe podea, pentru a atrage păsările să se adune. Dar alimentarea manuală este adesea imprecisă, poate provoca boli, crește costurile forței de muncă și stresează păsările. RoboSpin depășește aceste probleme, deplasându-se în tăcere, într-un monorail, peste centrul adăpostului, oferind cantități precise de hrană printr-un dispozitiv de rotire. Mișcarea rotorului și viteza de deplasare în josul adăpostului sunt ajustate pentru a furniza cantitățile precise de alimente necesare pe lățimi de până la 5 m. RoboSpin este alimentat de la un acumulator și, după efectuarea unei treceri, se întoarce la o stație de încărcare poziționată la sfârșitul liniei. Un cărucior de întreținere poate fi montat, de asemenea, pentru ca personalul să poată deplasa echipamentul în sus și în jos.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro