Gradinaritul este o activitate ce necesită atenție în orice perioada a anului. Este cert ca numărul de sarcini ce se realizeaza în această zonă pe timpul iernii sunt mai puține, însă pe măsură ce razele soarelui devin mai îndrăznețe, tot mai multe operațiuni vor trebui executate. Dacă nu știi încă ce trebuie să faci ca grădinar începător sau experimentat, în continuare vei afla toți pașii necesari.

Sursa de imagine: Natalia Lebedinskaia / Shutterstock.com

Citește și:

Descoperă importanța și protecția mărcii înregistrate

Cum Scădem Rapid Colesterolul – Cel Mai Mare Dusman al Sănătății Românului

Bana Vanga, previziuni sumbre pentru 2024! Dezastrele cu care ne-am putea confrunta în noul an

Tăierea de primăvară împrospătează plantele care se trezesc!

Dacă ai deja un număr de copaci, arbuști și plante perene în grădina ta, prima și cea mai importantă activitate cu care ar trebui să începi grădinăritul este tăierea acestora. Este o operațiune indispensabilă pentru care merită să-ți iei timp, deoarece tăierea pune bazele sezonului curent.

Pentru aceasta este important să urmezi trei reguli:

  • folosește întotdeauna foarfece curate
  • taie crengile până ajungi la partea verde
  • așteaptă până când înghețurile au trecut

Pe lângă tăiere, unul dintre cele mai importante lucruri de făcut în grădină la începutul primăverii este pulverizarea. Desigur, acest lucru trebuie făcut întotdeauna după tăiere și este recomandat să se utilizeze un pulverizator ergonomic și o soluție ce are rolul de a preveni apariția bolilor.

În această etapă va trebui să te concentrezi pe tratamente prin care se va asigura o vindecare corectă a ramurilor afectate de tăiere, însă mai târziu când plantele vor începe să rodească cu un pulverizator bine selectat, cu accesorii potrivite vei putea executa tratamente eficiente de prevenire şi combatere a bolilor și dăunătorilor. Pulverizarea cu substanțe este o operațiune ce va asigura o recoltă frumoasă și sănătoasă, în cazul culturilor de legume, zarzavaturi şi a pomilor fructiferi şi aspect impecabil în cazul plantelor decorative.

Sursa de imagine: Fotokostic / Shutterstock.com

Trezește gazonul la viață cu aerarea solului

Este recomandat să apelezi la această practică în fiecare primăvară, cu ajutorul unei greble sau a unei mașini speciale. În acest fel, iarba deteriorată sau uscată va permite cei sănătoase să respire. Pentru început este nevoie însă să tunzi iarba cu ajutorul unei mașini de tăiat gazon sau cu o motocoasă electrică sau pe benzină. Aceasta din urmă este ușor de utilizat și este potrivită și pentru spații unde o mașină obișnuită nu ajunge.

Dacă folosești o greblă pentru aerarea gazonului, este important să nu te deplasezi doar într-o direcție, ci și transversal. Iarba uscată trebuie apoi colectată cu o greblă pentru frunze. În cazul în care optezi pentru o motocoasa, selectează cu atenţie modelul acesteia. Îţi doreşti să fie potrivită volumului de muncă, să fie ergonomică astfel lucrările vor fi realizate în timp mai scurt, dar şi ergonomic pentru tine. Poți analiza cu atenție caracteristicile produselor din paginile magazinelor de specialitate, așa îți vei face o idee despre tipurile existente și particularitățile acestora.

Este timpul pentru grădinărit!

Dacă plănuiești de mult timp să-ți transformi grădina, să plantezi noi plante și să dai proprietății tale un aspect nou, atunci primăvara este momentul optim.

Plantarea unui copac este un lucru foarte interesant, deoarece indiferent de ce specie este vorba, e vorba despre o decizie pe termen lung, de ani de zile, motiv pentru care alegerea soiului potrivit este foarte importantă. Merită să alegi pomi fructiferi, pentru că primăvara le poți admira ramurile înflorite, vara te poți bucura de fructe suculente, iar toamna vei fi uluit de vârtejul frunzelor colorate.

Bulbii de primăvară trebuie de obicei plantați toamna, dar există multe alte soiuri de flori ce pot fi plantate primăvara, precum trandafirii sau plantele perene.

Odată ce ai început activitatea în grădină, ar trebui să te gândești la viitor acum, pentru că dacă vrei să crești răsaduri, nu poți găsi o perioadă mai potrivită pentru asta. Alege locul potrivit, apoi seamănă semințele plantelor pe care dorești să le cultivi, fie că este orice legumă sau floare și apoi, în scurt timp, te poți uita pe ceas cum trece timpul până plăntuțele tinere și viguroase vor ieși din pământ