Hitler avea mare nevoie de combustibil. Petrolul românesc a reprezentat o materie primă de care s-ar fi folosit foarte mult. Petrolul a fost una dintre bogățiile importante care făceau din România un aliat important.
Hitler primește 11. 632. 000 tone de „aur negru”
Resursele de petrol ale României au reprezentat un mare interes pentru Germania din perioada celui de-al Doilea Război Mondial. După blocajul Marei Britanii în perioada ianuarie 1939-iulie 1944, exportul de produse petroliere ale României către Germania pe întreg teritoriul Reichului, au ajuns la 11 632 000 tone.
Întreaga cantitate exportată ar fi însumat un procent de 1/3 din cantitatea necesară Reichului în perioada cuprinsă în 1939-1945. Acesta fiind un argument pentru importanța pe care o aveau resursele românești pentru Reich. Se pare că a fost atât de importantă contribuția României, încât plecarea acesteia la data de 23 august 1944 a deteminat o schimbare dramatică în economia militară a Germaniei.
Importul Reichului
Se pare că prima discuției a lui Antonescu cu reprezentanții Reichului au fost axate foarte mult pe importanța resurselor. Hitler ar fi insistat foarte mult pe detaliile legate de economie. Acesta ar fi spus că dorea să cumpere foarte multă materie primă din Balcani. Nu-și propusese să exporte mărfuri, avea nevoie de o linie de deschidere spre import. Hitler chiar ar fi oferit tratate de colaborare economică pe o perioadă de 10 și chiar 20 de ani.
„În perioada războiului Germaniei și României împotriva Uniunii Sovietice, petrolul extras de România era transportat în principal în Germania și parțial în Italia, Turcia și Bulgaria. În total, în România în aceasta perioada se extrăgeau anual 4.400.000 tone de petrol, din care se trimiteau în Germania 3.000.000 tone… Livrările de petrol românesc Germaniei s-au efectuat în conformitate cu convenția economică, încă înainte de venirea mea la putere.
În noiembrie 1940, la prima mea întâlnire cu Hitler, între noi a fost încheiata o noua convenție economică, conform căreia nemții livrau României avioane marca Messerschmidt-109, tancuri, tractoare, artilerie anti-aeriana și antitanc, automate și alt armament, primind din România – petrol, benzina și pâine. În afara de aceasta, în primăvara anului 1941 la întâlnirea, de la Viena, cu Goering am convenit verbal cu el ca România să se străduiască să mărească livrărilor de petrol și, în locul acestuia, va primi de la nemți echipament petrolier. Aceasta convenție purta un caracter general și ulterior a fost dezvoltata și concretizata prin tratative…” Ion Antonescu de reprezentanții NKVD-ului, în 4 aprilie 1946