Dacă ne uităm în istorie, vom vedea că această ciorbă este în principiu „tânără” pentru că este datată ca având 200 de ani, dar se pare să fi fost preparată deja cu ceva timp mai în urmă,  când în bucătăria maghiară nu se folosea Paprika.

Ardeiul a ajuns în Ungaria prin secolul al XVI-lea sub formă de plantă ornamentală, la curțile nobililor și s-a răspândit mai apoi, datorită fermierilor, care la început au folosit plantă drept plantă medicinală în tratarea reumatismului și a răcelii. Abia mai târziu au „descoperit’’ planta de ardei în postura de condiment și în timp a devenit un condiment național, astăzi fiind de ajuns să spui cuvântul Paprika și oricine îl asociază cu gastronomia maghiară.

Regăsim în 1862, în cartea „Mâncărurile noastre naționale” a celebrului scriitor Jokai Mor mai multe preparate, precum: sarmalele de Cluj, paprikas-ul din Szegedin sau zeamă de peste din Komàrom și asta ne demonstrează că rețetele circulau și la acea vreme, ne mai contând cine a preparat această ciorbă mă întâi, trebuie doar să îi mulțumim pentru că este divină.

Halászlé (Supa Pescarului)

Mâncare ungurească pe bază de pește

  • 2 kg de somn
  • 1 lingură de untură
  • 2 cepe mari
  • 1 ardei verde
  • 1 ardei roșu
  • 1 cartof mare
  • 2 linguri mari de boia dulce (paprika)
  • 2 roșii
  • 2 căței de usturoi
  • sare&piper
  1. Curățăm peștii de solzi și aripioare, îi eviscerăm și îi spălăm bine.

  2. Curățăm ceapa și ardeii, le spălăm, le tăiem bucăți mari și le călim în untură timp de 3-4 minute.  Adăugăm paprika, roșiile tăiate, cartoful tăiat cubulețe și usturoiul zdrobit, adăugăm apă peste ele și punem bucățile de pește.

  3. Când legumele sunt fierte, strecurăm supă, dăm legumele prin sită și separăm oasele de carne.

  4. Se reîntoarce supă în oală, adăugăm pastă de legume și carnea de peste separată de oase, mai adăugăm paprika, sare și piper după gust.

  5. La final adăugăm în supă bucăți de somn sau orice peste file și mai lăsăm să clocotească 10 minute. Supa se servește fierbinte cu pâine albă și ardei iute.