Gogoși berlineze pufoase umplute cu gem

Gogoși foarte pufoase umplute cu gem

  •  1 pliculeț drojdie uscată
  •  3 gălbenușuri + 1 ou
  •  300 g făină + extra pentru frământat/dospit
  •  120 ml lapte
  •  3 linguri zahăr
  •  40 g unt
  •  un praf generos sare
  •  1 pliculeț zahăr vanilat
  •  2 linguri rom
  •  coajă unei portocale
  •  ulei (pentru prăjit)
  • zahăr pudră 
  • gem pentru umplut
  1. Pune făină într-un recipient încăpător și fă o gaură în centru. În gaură făcută toarnă amestecul de 2 linguri de lapte cald cu drojdia uscată, puțin zahăr și un praf de sare.

  2. Amestecă ușor, adaugă puțină făină deasupra și lasă maiaua la crescut 20 de minute la cald.  În răstimp, bate gălbenușurile cu oul și zahărul spumă, timp de 3-4 minute, apoi adaugă toate mirodeniile și laptele.

  3. Adaugă gălbenușurile peste maiaua umflată și începe să frămânți timp de 10-15 minute, adăugând și untul topit, până obții un aluat fin.  Presară aluatul cu făină și da-l la crescut 20 de minute, apoi repetă frământarea pe un blat peste care presari făină. Rotunjește aluatul, presară iar făină, acoperă coca și da-o la crescut pentru o ora.

  4. Când aluatul s-a umflat, pregătește o tavă bine presărată cu făină și da-o deoparte. Pe blatul bine presărat cu făină întinde foaia de aluat cât să ajungă la 1 cm grosime.

  5. Taie gogoșile cu o formă de prăjituri sau cu un pahar cu gură largă. Așează fiecare gogoașă pe tavă pregătită și da gogoșile la crescut pentru cel puțin 30 de minute la căldură.8. Prăjește gogoșile în ulei, desprinzându-le de pe tavă cu cât mai multă grijă, pentru a nu le dezumfla.

  6. Scufundă gogoșile în baie de ulei încinsă și acoperă-le cu capacul. După 1-2 minute întoarce-le, lasă-le să se rumenească și scoate-le pe șervete de hârtie. Umple-le cu gemul preferat apoi presară gogoșile berlineze cu zahăr pudra.