Se coc pe o plită vinetele ca pentru salată de vinete, se curăță de coajă se pun la scurs.

Se coc ardei capia și se curăță și se pun la scurs. Se coc roșiile și se curăță de coajă în apă și se pun într-un vas cu piper și ulei în ele la macerat.

Se pune ulei la încins pe o plită (în vas de pămînt) cu ceapă și usturoiul, se călesc bine de tot. Separat bulionul se amestecă cu o lingură de apă și cu făină pînă devine ca o maioneză roșie.

Se adaugă în vasul de pămînt peste sosul de ceapă și usturoi, vinetele coapte , ardei copți și roșiile coapte și se amestecă ușor. Peste acestea se toarnă apă ca să poată fierbe pentru 15 minute.

Mâncare oltenească de vinete

Ghiveci oltenesc cu vinete

  • 6 vinete;
  • 500 g de carne de vită;
  • 1 pachet unt sau 1 ceașcă de ulei;
  • 1 ceașcă de sos românesc
  • 1 legătură de mărar;
  • sare, după gust.
  1. Se spală carnea, se scurge bine, după care setaie bucăți și se pune la prăjit în 100 g unt topit sau ulei; după ce s-arumenit, carnea se stinge cu apă cât s-o acopere;

  2. Se taie vinetele bucăți, se sărează și se lasăsă se scurgă, timp de 15 minute; după ce s-au scurs, se pun la prăjit în 100 deg de unt topit sau ulei, până se rumenesc;

  3. Se pregătește o ceașcă de sos românesc și setoarnă peste carne;

  4. Se taie roșiile felii și se toacă măruntusturoiul și se adaugă peste carne împreună cu vinetele prăjite și se lasă încăpuțin să fiarbă;

  5. Se toacă mărarul, se sărează și se pune amesteculla cuptor până scade.