Falafel, rețeta lui Jamie Oliver

Chiftele de inspirație arăbească

  • 2 căni de năut
  • o legătură de pătrunjel, o legătură mai mică de coriandru, câteva frunze de mentă proaspătă
  • o ceapă
  • ardei iute, chimen, coriandru măcinate
  • 2-3 linguri de făină
  • o linguriță de bicarbonat de sodiu
  • sare&piper
  1. Lăsați năutul în apă peste noapte, să se înmoaie. Apoi strecurați-l și pasați-l în robot. Scoateți năutul și puneți ceapă și verdeață în robot. Mixați bine.

  2. Adăugați ceapa și verdeața peste năut. Amestecați. Ele nu trebuie să formeze o pastă, consistentă trebuie să fie sfărâmicioasă. Adăugați celelalte condimente, după gust.

  3. În final, legați cu făină. Presărați 2-3 linguri de făină și amestecați bine. Puneți și linguriță mică rasă de bicarbonat.

  4. Modelăm chifteluțele cu mâna

  5. Falafelul se poate face la cuptor sau prăjit în mult ulei fierbinte. Varianta la cuptor e mai dietetică și eu am făcut majoritatea așa.

  6. Încingeți cuptorul la 200 de grade și lăsăți să se rumenească pe o parte, apoi, cu grijă, întoarceți și lăsați să se rumenească și pe cealaltă parte. Falafelul la cuptor e aproape gata, îl întoarcem și în 5 minute e bun de servit.

  7. Se servește cu lipie și salată de roșii cu pătrunjel, acompaniat de sos pe baza de tahini. Un falafel reușit este rumenit și crocant la exterior și fraged în interior.