O întâmplare reală care a fost conservată de umanitate la limita dintre istorie și mit

De fiecare dată când vorbim despre un rău nesesizabil spunem că este un „cal troian”. Tehnica prin care Troia a fost invadată de inamici și, mai apoi distrusă.

Potrivit legendei astăzi, în anul 1184 înainte de Hristos, grecii reușesc să intre în Troia, folosind un cal troian

O întreagă cetate arsă pentru moftul tânărului Paris, de-a se căsători cu Elena, se spune că războiul ar fi durat timp de 10 ani de zile. De acest incident este legat și mitul  lui Ulise. Care, lipsind 10 ani de zile de acasă, pentru că a participat la un război care nu-i aparținea, a mai lipsit încă 10 din cauza rătăcirii pe drumul înapoi spre Itaca, unde îl aștepta Penelopa.

Legenda spune că Elena era soția lui Menelau, conducătorul Spartei. Aceasta a fost omisă de Afrodita lui Paris în urma unei competiții dintre ea, Hera și Atena. Totul ar fi început când Eris (discordia) ar fi aruncat pe o masă un măr cu recomandarea „celei mai frumoase”. Cele trei zeițe s-au năpustit fiecare în parte să-l revendice.

Astfel au ales pe prințul troian să aleagă el cui i s-ar cuveni de fapt acest măr. Îl oferă Afroditei pentru că-i promite pe cea mai frumoasă femeie de pe pământ. Așa că fiul Afroditei, Eros, să o facă pe Elena să se îndrăgostească de tânărul Paris.

Când războiul era aproape să se încheie, Elena ieșise cumva de sub vrajă, se va întreba, spune Iliada, cum de și-a părăsit soțul, care întruchipa idealul frumuseții grecești. În detrimentul unui bărbat fricos ca Paris, care-l trimite pe fratele său Hector către moarte.

Legată de această întâmplare tristă se leagă și unul dintre miturile întemeierii Romei, prin care se spune că Enea, celălalt frate al lui, a reușit să scape masacrului și, împreună, cu alți cetățeni se retrag undeva pe câmpia Latio.

Războiul a fost considerat de grecii antici real, istoricii pretind că ar fi doar un alt mit. Cu toate acestea un arheolog german, pe nume Heinrich Schliemann, a excavat un sit și a estimat că ar fi descoperit chiar rămășițele Troiei.

Distribuie