Potrivit studiului ”Breeding Seasons”, elaborat de specialiștii Universității din Copenhaga, creșterea efectivelor de bovine de carne de vită prin reproducerea poate avea loc pe parcursul întregului an sau poate fi limitată la o anumită parte a anului.

În cazul în car ea are loc într-un sezon restrâns, practica cea mai frecventă indică, fie o perioadă din primăvară, fie sezonul de furajare de toamnă, deși unii fermieri folosesc două anotimpuri de reproducție pe an, permițând vacilor care pierd un sezon de reproducere să fie montate în sezonul de împerechere.

Dacă reproducerea are loc pe tot parcursul anului sau este limitată la o parte a lui, există avantaje și dezavantaje asociate fiecărui sistem, care sunt adesea determinate de cerințele fermierului dar și de amplasamentul și starea în care se află ferma. Influența-limită majoră este că vacile sunt însărcinate timp de 283 de zile și, în mod normal, nu re-concep mai devreme de 50 până la 60 de zile după fătare (post partum).

Reproducerea pe tot parcursul anului

În cazul în care reproducerea are loc pe parcursul întregului an, practica obișnuită este de a lăsa taurii cu vaca tot timpul. Junincile sunt introduse în efectivul de reproducție odată ce sunt pregătite pentru împerechere. Experiența a arătat că vacile menținute cu taurul pe tot parcursul anului tind să fete, în majoritate, primăvara.

Avantaje:

-În cazul în care un fermier dorește să aibă lapte pentru consum propriu în fiecare zi, este necesară reproducerea pe tot parcursul anului sau în sezoanele de reproducere care se suprapun.

-Taurii rămân în turmă, astfel este necesară mai puțină gestionare a acestora: În cazul în care sunt mai mulți tauri, vor fi mai puține lupte între ei. În cazul în care taurii sunt ținuți în grupuri, în timpul sezonului fără reproducere, taurii se luptă adesea, dăunând echipamentului și rănându-se unii pe alții.

-Deoarece, doar o mică parte din vaci sunt în călduri la un moment dat, este necesar un număr mic de tauri, adică numai 2%.

-Vacile sunt servite pe măsură ce încep să circule după făt.

-Taurii tineri sunt împerecheați în timp ce ating masa lor țintă.

-Comercializarea poate avea loc pe tot parcursul anului.

Dezavantaje:

-Este necesar un plan înalt al nutriției tot timpul, inclusiv iarna, pentru a asigura o rată adecvată de concepție.

-Sarcinile de gestionare, vaccinarea, castrarea etc, trebuie să fie întreprinse continuu, pe tot parcursul anului.

-În cazul în care se utilizează inseminarea artificială, trebuie să se efectueze pătrunderea căldurii pe tot parcursul anului, adaptând în mod semnificativ cerințele privind forța de muncă.

Sezonul de reproducție restricționat

Avantaje:

-Cerința de hrană a efectivului poate fi adaptată la resursele fermei, cu relativă ușurință.

-Administrarea și planificarea furajelor sunt simplificate. Astfel, toți vițeii pot fi castrați într-o zi sau două, lăsând restul anului deschis pentru alte activități. Acest lucru ar putea constitui un avantaj semnificativ pentru o persoană care nu se află întotdeauna într-o fermă sau care trebuie să desfășoare alte activități.

-Este mai ușor să monitorizați ratele de concepție și să elaborați un sistem simplu de detectare a vacilor care nu reușesc să intre în călduri.

-În turmele mici, singura modalitate de testare performantă poate fi efectuată prin creșterea sezonieră, deoarece trebuie testate cel puțin 10-15 animale din fiecare grup.

-Pentru a putea folosi 10 tauri și pentru a face o comparație de grup, de exemplu, cel puțin 30 de viței trebuie să se nască într-un interval de timp de 3 luni (aproximativ 50% din viței este de sex masculin, iar mortalitatea trebuie luată în considerare).

-Animalele pot fi comercializate în grupuri uniforme, atunci când prețurile pentru carnea de vită sunt favorabile.

-În cazul în care se utilizează inseminarea artificială, spottingul cu căldură este necesar doar pentru o perioadă scurtă de timp.

Dezavantaje:

-Dacă o vacă nu concepe, atunci când taurul este în turmă, trebuie să aștepte următorul sezon de reproducere înainte de a fi impregnată, pierzând astfel un an în viața productivă.

-Deoarece multe vaci ”se aprind” în primele 6 săptămâni ale sezonului de reproducere, sunt necesari mai mulți tauri în timpul împerecherii.

-Taurii trebuie să fie îngrijiți în sezonul neimportant, punând o presiune suplimentară asupra nevoilor manageriale ale fermei.

-Creșterea grupată necesită o gestionare suplimentară, deoarece junincile trebuie păstrate în turmă separată și crescute pentru a atinge o masă țintă optimă, pentru sezonul de reproducere relevant.

Calendarul unui sezon de reproducere limitat

Trecerea de la reproducerea pe tot parcursul anului, la un sezon de reproducere restrâns, este dificilă. Schimbarea poate fi realizată prin scoaterea taurului din turmă, de preferință toamna, și începând din vara următoare, și prin aducerea taurului în cireadă la timpul necesar. Această practică merge mână în mână cu o pierdere a producției.

Problema poate fi depășită prin trecerea treptată la creșterea sezonieră. Vacile care se înmulțesc în afara sezonului pot fi treptat îngăduite să aibă perioade intercalate, până când toate animalele sunt la montă la momentul potrivit. Este demn de remarcat că, odată ce un sistem de reproducere sezonieră este pe deplin implementat, mai târziu, reproducerea în mișcare este ușoară, în timp ce încercarea de a grăbi sezonul de reproducere este dificilă. Pentru a evita accidentele dramatice, cum ar fi rata de cădere, care poate ajunge brusc la jumătate, este recomandabil ca schimbările să se introducă treptat, mai degrabă, decât să se încerce adaptarea unei noi practici într-un singur sezon.

Deși calendarul sezonului de fătare este în cele din urmă determinat de data la care vor fi asociate vacile și taurii dintr-o cireadă, reproducerea nu va avea loc până când vacile nu vor fi aduse regulat, la stadiul favorabil. Rezultatul este că reproducția în primăvară nu poate începe până când vacile nu au început să circule, ceea ce este adesea întârziat de o alimentație proastă, ca urmare a unei alimentații neadecvate în perioada iernii, după o alimentație necorespunzătoare în vara anterioară, de exemplu, prin supra-încărcarea în timpul verii sau întârzierea înțărcării vițeilor prea mult timp, ceea ce duce la o stare de slăbire a vacilor, stare care trebuie recuperată înainte ca vacile să reconstituie.

O bună practică constă în faptul că fătatul începe cu 4 până la 6 săptămâni, înainte de începerea ploilor de primăvară. Împerecherea va începe apoi în 6-8 săptămâni de la căderea primelor ploi, când pășunea a avut timp să devină verde și a crescut suficient pentru a susține nevoile vacii și vițelului. Atunci când vițelul are vârsta de 2 până la 3 luni, nevoile nutriționale ale vacii sunt la maxim. Producția de lapte este maximă și are nevoie de o nutriție eficientă pentru a asigura producția de lapte, precum și pentru a-și construi rezervele corpului după iarnă.