Natura este forța care a surprins omenirea încă din cele mai vechi timpuri și o face și astăzi, drept dovadă fiind fenomenele extreme care au loc din ce în ce mai des.

Cercetătorii sunt de părere că fenomenele extreme care au loc, au la bază poluarea excesivă din ultimii 100 de ani și că ne vom confrunta cu astfel de fenomene din ce în ce mai des.

Pe data de 24 decembrie 2004 omenirea avea să înfrunte cel mai mare dezastru natural. Un cutremur cu magnitudinea de 9.1 s-a produs în Oceanul Indian și a durat aproximativ 8 minute, însă acesta a fost doar începutul dezastrului, cutremurul fiind urmat de tsunami. Au fost afectate 14 țări, 230 000 de oameni și-au pierdut viața, iar  1,7 milioane de oameni au rămas fără locuință.

Alt fenomen natural cu un impact major a fost uraganul Katrina unde 1800 de oameni și-au pierdut viața și 80% din suprafața statului New Orleans a fost inundată. Al treilea cel mai mare dezastru din istorie este erupția vulcanului Krakatoa care  s-a produs pe data de 26/27 august 1883. Forța exploziei a fost atât de mare încât a fost comparată cu cea a unei bombe atomice. Erupția vulcanului a dus la scufundarea insulei și peste 36 000 de oameni și au pierdut viața.