Reclamă

Mulți oameni s-au obișnuit să spună „Doamne ajută” sau „gesundheit” atunci când cineva strănută.

Aceasta din urmă se folosește adesea în Vest. Nimeni nu spune nimic când cineva tușește, își sufla nasul sau eructează. Așa că de ce strănutul primește un tratament special? Ce înseamnă de fapt acele fraze, oricum?

Să dorești bine cuiva după ce strănută probabil că a apărut acum mii de ani. Romanii spuneau „Jupiter să te păstreze” sau „Salve”, ceea ce însemna „sănătate bună pentru tine”. Iar grecii urau „viață lungă”. Expresia „Dumnezeu să vă binecuvânteze” este atribuită Papei Grigore cel Mare. Care a rostit-o în secolul al VI-lea în timpul unei epidemii de ciuma bubonică.

Termeni

Pixabay

Termenul schimbător „gesundheit” provine din Germania și înseamnă literal „sănătate”. Ideea este că strănutul precede de obicei boala. A intrat în limba engleză la începutul secolului al XX-lea. Adus în Statele Unite de imigranții vorbitori de limbă germană.

Aproape fiecare țară de pe glob are propriul mod de a ura bine strănuților. Oamenii din țările arabe spun „Alhamdulillah”, ceea ce înseamnă „Laudat să fie Dumnezeu”. Hindușii spun: „Trăiește!” sau „Trăiește bine!” Unele țări au răspunsuri speciale la strănut pentru copii. În Rusia, după ce copiilor li se dă răspunsul tradițional, „bud zdorov” („fi sănătos”), li se spune și „rosti bolshoi” („crește mare”). Când un copil strănută în China, el sau ea va auzi „bai sui”, care înseamnă „fie-ți să trăiești 100 de ani”.

Siperstiții

În cea mai mare parte, diferitele răspunsuri la strănut au provenit din superstiții antice. Unii oameni credeau că strănutul face ca sufletul să scape din corp prin nas. A spune „să te binecuvânteze” l-ar împiedica pe diavol să pretindă sufletul eliberat al persoanei. Alții credeau contrariul: că spiritele rele folosesc strănutul ca o oportunitate de a intra în corpul unei persoane. A existat, de asemenea, concepția greșită că inima se oprește momentan în timpul unui strănut (nu o face). Și că a spune „să te binecuvânteze” era o modalitate de a-i întâmpina pe persoană înapoi la viață.

Știm acum că strănutul este o acțiune reflexă și este cel mai adesea semnul a ceva relativ benign. Cum ar fi o răceală sau o alergie. Un strănut poate fi provocat, de asemenea, de a fi afară în lumina soarelui sau de a mirosi un miros puternic. Totuși, persistăm în obiceiul de a spune „să te binecuvânteze” sau „gesundheit”, în principal din obișnuință și din politețe comună.


Reclamă

Share.

Alexandra Neacșu, are 24 de ani și e absolventă a Facultății de Artă Geo Saizescu. Îi plac foarte mult filmele sci-fi, cărțile horror și adoră să gătească. În prezent cochetează și cu arta și este membră fondatoare a „Teatrului Nou”.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro