Curtezana celebră, Lamia, și-ar fi făcut de foarte tânără apariția pe scenă.

Aceasta a fost o foarte talentată interpretă de aulos, un instrument de suflat, un fluier cu două tuburi, de altfel era un instrument foarte des folosit în Antichitate.  Se spune că zeița Athena ar fi încercat și ea să cânte din aulos. Athena s-ar fi dar s-a înfuriat când a putut s-și observe chipul schimonosit când sufla în fluier. Atunci, nervoasă, a aruncat cât mai departe instrumentul muzical. Auletai erau de cele mai multe ori sclavi de ambe sexe sau prostituate și hetaire. Termenul de auletai face referire la sclavi de ambele sexe sau prostituate și hetaire.

Se pare că hetaira participă la economia tradițională a schimbului de daruri. Erau undeva la limita aproape de cea a unor hetairoi sau poeți. Asta în viziunea lui Pindar. Hetaira oferea plăceri erotice unui amant numai în schimbul unor cadouri. Acestea fiind însoțite de cele mai multe ori cu foarte multe gesturi și cereri persuasive. aceasta este un fel de „Damă cu camelii”, sau, mai vulgar poate spus, este mai mult o „escortă” a vremurilor noastre. Așadar, hetaira, își găsește sau acompaniază partenerul la diferite evenimente, pentru a îl face remarcat pe partener prin intermediul frumuseții sale.

Curtezana celebră Lamia din Atena și relația ei cu Demetrius

Curtezana celebră din Grecia Antică, Lamia din Atena, a avut o cerere cât se poate de îndrăzneață. Aceasta a cerut o sumă imensă de  250 de talanți, regelui macedonean Demetrius Poliorcetes, pentru a-i permite să se bucure de „comorile” sale. Iar pentru a putea atinge corpul curtezanei, regele a pus o nouă taxă supușilor săi. Acesta a inventat o taxă specială pusă pe săpun.

Foarte des amintit de multe izvoare drept un rege mult prea entuziast, drept un petrecăreț, ce se avânta în tot felul de banchete, Demetrios, este adesea numit un mare amfitrion darnic. Este celebru pentru iubirea față de petreceri, de foarte multe desfătări bachice. Acestea fiind dăruite de către admiratori. Banchetul oferit de Lamia, unde a fost invitatpe Demetrios Poliorcetes, îi desfăta pe participanții invitați la ospăţ cu multe soiuri de peşte şi carne.