Este o propunere festivă, dar se pate adapta nevoilor de zi cu zi, putem înlocui carnea de curcan cu una de pui sau de iepure, se poate reduce din cantități cât pentru o cină în două persoane.

Vinul alb: Licoarea rafinata cu beneficii uimitoare | Crama HistriaDesigur un vin potrivit va transforma totul într-o experiență plăcută: un Sauvignon Blanc, vin alb sec care vine în întâmpinarea aromelor fructate din preparat.

 

Curcan umplut cu castane

Friptură de curcan

  •  1 curcan mare
  • 120 g bacon feliat
  • 500 g castane dulci
  •  5 linguri ulei
  • 4 felii de pâine albă uscată
  • 300 ml supă de pasăre
  • 3 ouă
  • 2 mere
  • 2 linguri salvie verde mărunţită
  • 2 linguri pătrunjel verde tocat
  •  150 ml vin alb sec
  • 1 ceapă
  • sare&piper
  1. Fierbi castanele, le cureţi cât sunt calde, păstrezi întregi jumătate din cantitate şi restul le faci piure.

  2. Separat, rumeneşti baconul tăiat cubuleţe cu ceapa tocată mărunt.

  3. Amesteci piureul de castane cu baconul, franzela înmuiată în supa de pasăre şi stoarsă bine, ouăle crude, verdeţurile şi condimentele. 

  4. Pregăteşti curcanul pentru umplut. Cu ajutorul unei linguri de lemn, desprinzi pielea, începând de la gât, apoi folosind o pâlnie (sau o pungă cu un colţ tăiat) introduci sub pielea curcanului compoziţia preparată, distribuită în strat egal pe toată suprafaţa.

  5. Ceea ce rămâne se introduce în interiorul curcanului. După ce legi picioarele, îndoi în sus aripile, după gât, aşezi curcanul într-o tavă unsă cu ulei. În tavă adaugi castanele păstrate întregi şi cele două mere tăiate felii.

  6. Adaugi supa de pasăre, vinul, sare şi piper, după gust, şi introduci tava în cuptorul preîncălzit.

  7. Stropeşti curcanul, din când în când, cu sosul din tavă şi laşi să se coacă aproximativ două ore.