Plăcinta cu brânză dulce este un preparat mult iubit de majoritatea gospodinelor. Rețeta este una simplă, iar rezultatul va fi unul delicios care va satisface mulți pofticioși. Ea poate fi servită ca și desert, dar va fi unul sărat sau poate constitui o masă întreagă.

Ingrediente

  • 600g făină albă
  • 8 ouă
  • un kg telemea sărată
  • 150 g smântână fermentată
  • 300 ml apă
  • două linguri ulei
  • 25 grame drojdie proaspătă
  • un praf de sare
  • 100 g unt
  • un ou pentru uns
Sursa foto: suntgospodină

Mod de preparare

  • Se ia un bol încăpător în care se cerne făina cu ajutorul unei site. Acest pas este unul important pentru ca aluatul să fie mai pufos, iar plăcinta să fie și mai gustoasă.
  • Se adaugă drojdia sfărâmată anterior și sare. Torni apa și uleiul apoi începi să amesteci ingredientele.
  • Aluatul se frământă până când nu se mai lipește de mâini. Când ai ajuns la acest pas, lași aluatul la dospit, îl vei acoperi cu un prosop curat și îl lași pentru aproximativ o oră și jumătate.
  • În alt bol amestecă ouăle cu smântână până se formează o cremă. Se fărâmițează brânza apoi se adaugă ouăle cu smântâna bătute și le amesteci până la omogenizare.
  • Când a trecut timpul și aluatul a crescut, se taie în două părți egale. Prima foaie de aluat se întinde cu grosimea de 5 mm și se transferă într-o tavă unsă cu unt. Apoi se va unge și foaia cu unt topit.
  • Se pune umplutura și se așează pentru a fi compoziția întinsă peste tot, apoi se așează și a doua foaie.
  • La final, se unge cu unt, apoi cu ou bătut și se dă la cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius timp de 40-50 de minute, până se rumenește. Se face testul scobitorii, iar dacă iese curată, este gata.
  • Plăcinta se servește caldă sau se poate decora în funcție de imaginație fiecărei gospodine.