Sărățelele sunt o gustare perfectă pentru toată lumea, indiferent că vorbim despre adulți sau copii. Ele se prepară ușor și nu necesită niciun talent în bucătărie. Dacă nu aveți telemea, se pot pregăti cu orice fel de brânză, precum de vaci, de capră, de burduf sau cașcaval.

Rețeta este una simplă, dar migăloasă în ceea ce privește aranjarea. Sărățelele merg bine cu vin sau lapte bătut. Nu este nevoie de praf de copt sau drojdie, iar rezultatul va fi unul delicios.

Ingrediente

  • 500 gr făină
  • 200 gr unt 80% sau 150 gr untură
  • 350 gr telemea tare de vacă
  • 3 ouă ( un ou pentru uns)
  • 100 gr smântână
  • chimen, susan, mac, parmezan, cașcaval
Sursa foto: Social media

Mod de preparare 

Într-un bol se cerne făina, apoi se adaugă ouăle, smântâna, untul la temperatura camerei și telemeaua. Se amestecă foarte bine ingredientele cu mâna până ce devine omogen. Nu se frământă prea mult pentru a nu lega glutenul din făină.

Dacă aluatul este prea mare, se mai adaugă făină pentru a deveni ferm și cât mai puțin lipicios. Acesta se va înfășura cu o folie alimentară și se dă la frigider minim o oră sau îl puteți lăsa peste noapte. Cu cât aluatul va fi mai rece, cu atât va crește mai bine la cuptor.

Pe masa de lucru se presară puțină făină și se întinde aluatul de circa 1/2 cm grosime. Dacă vă doriți sărățele mai crocante, foaia va fi și mai subțire de aproximativ 2 sau 3 cm. Se decupează cu o formă specială sau se taie în fâșii subțiri de aproximativ un cm.

Sărățelele se vor unge cu ou și se presară chimen, susan, mac, sare și parmezan, în funcție de preferințele fiecăruia. Se așează pe tava tapetată cu hârtie de copt, la distanță de un cm și se dau la cuptor pentru 20-25 de minute la 170 de grade până se rumenesc.