Ciorba de burtă este foarte gustoasă dacă este făcută cum trebuie, cu oase și cartilaje de vită și fără zarzavaturi inutile care-i deturnează gustul și aroma.

Dacă reușesc să conving o singură persoană să încerce, sunt un om câștigat. Încearcă, sigur îți va plăcea.

Ciorbă de burtă cu smântână – un preparat care provine din bucătăria turcească, dar care se află în topul preferințelor românilor. Cu o textură cremoasă, ciorba de burtă cu smântână este foarte ușor de făcut și acasă. Rețeta tradițională este foarte simplă, însă trebuie doar să respecți pașii esențiali de mai jos.

Ciorbică bună-bună de burtă

Cea mai controversată ciorbică, ori o iubești ori pierzi ceva delicios

  • 1 kg oase de vită
  • 2 kg burtă
  • 3 foi de dafin
  • 1 lingură mare de boabe piper negru
  • 4 litri apă rece
  • 4 lingurițe rase de sare
  • 1 morcov
  • 15 căței de usturoi
  • 6 gălbenușuri
  • 400 ml smântână
  • Pentru servit oțet, ardei iute, pâine
  1. Se spală bine burta în câteva ape şi apoi se pune la fiert împreună cu rasolul de vită. Când începe să facă spumă, se curăţă cu spumiera. După ce s-a limpezit zeama, oala se acoperă cu un capac şi se lasă să fiarbă la foc mic. Ciorba de burtă este indicat să fiarbă la foc mic, ca să nu scadă.

  2.  Între timp, se curăţă zarzavaturile, se spală şi se adaugă în ciorbă, împreună cu câteva boabe de piper şi sare.

  3. Separat, se curăţă usturoiul, se spală şi se pisează. Apoi se bat ouăle bine, se amestecă cu sare şi piper măcinat și cu crema de usturoi

  4.  După ce au fiert burta şi rasolul de vită, se scot din oală împreună cu legumele şi se lasă să se răcorească. Se opreşte un morcov pentru ornat, iar burta şi carnea de pe rasol se taie fâşii subţiri. Se pun în ciorbă şi se mai lasă să clocotească 5 minute.

  5. Focul se opreşte şi se toarnă compoziţia de ouă şi smântână, amestecându-se ca să nu se formeze cocoloaşe. Se adaugă oţet şi ciorba de burtă cu smântână se ornează cu morcovi şi pătrunjel.