Ciorbă de lobodă

Un preparat ușor potrivit unor perioade de după abuzuri culinare

  • 250  de grame de lobodă roșie
  • 2  legături  de usturoi verde
  • 20 de ml  (1 lingură) de ulei
  • 1 linguriță   paprika dulce
  • 1/2 lingură  (12 grame) de făină
  • 500  ml de lapte
  • 500  ml apă
  • 60 grame  de smântână cu 25% grăsime
  • 150  ml  lapte bătut (sau lapte acru, iaurt etc)
  • 1 gălbenuș  gălbenuș proaspăt
  • 1 legătură  de mărar
  • pentru acri, oțet sau zeamă de lămâie după gust
  • sare și piper
  1. Se spală loboda roșie în câteva ape reci. Se curăță și se spală ceapa verde și usturoiul. Se toacă legumele mai puțin loboda.

    Loboda se curăță de rădăcini și cotoarele mai groase și se rupe în bucăți potrivit

  2.  Se pune pe foc mediu o oală și se adaugă uleiul, apoi ceapa și usturoiul (partea albă și cea verde deschis) tocate. Se adaugă de la început un praf de sare și se călesc pe foc mediu/mic până se înmoaie.

  3. După ce ceapa și usturoiul s-au înmuiat, se adaugă făina și paprika, se amestecă rapid și imediat se stinge cu laptele și apa, pentru că paprika nu are voie să rămână prea mult timp ”pe uscat”, căci și-ar schimba culoarea și aroma.

  4.  Se aduce lichidul la fierbere, se gustă și se adaugă sare după gust. Se adaugă acum loboda tăiată în bucățele cât și frunzele de ceapă verde tocate.

  5. Se mai ține pe foc doar până dă un clocot și cu loboda, care se va înmuia rapid și va colora zeama într-un roz frumos, apoi se trage de pe foc și se adaugă mărarul tocat.

  6. Într-un castronel, se bate cu o furculiță gălbenușul proaspăt cu smântâna și laptele bătut, se diluează cu 1 polonic de zeamă fierbinte apoi se toarnă în oală și se omogenizează rapid cu ciorba.