Sunt foarte multe variante de a face acest aspic, în continuare vei găsi una dintre propuneri, foarte simplificată, pentru rețeta elaborată este varianta clasică mai jos.

Ingrediente: pipept de pui, rasol de vită, pulpă de vită, morcov, ceapă, 2 ouă, fruze de țelină, foi de gelatină, sare, piper boabe, piper măcinat.

Se opărește toată carnea în apă clocotită, apoi se călește cu un jet puternic de apă rece. Se pune carnea la fiert, la foc moale, într-o oală acoperită, cu doi litri de apă rece. Se adună spuma, se adaugă ceapa, morcovul, sare și piper și se lasă vreo patru ore, până ce este foarte bine fiartă. Se taie carnea, se dezosează și se taie în bucăți, iar zeama se strecoară. Se ia o lingură de zeamă și se toarnă într-o farfuriuță, care se introduce în congelator. Peste cionci minute, se scoate. Dacă nu s-a închegat, se dizolvă câteva foi de gelatină în apă fiartă și se adaugă în zeamă. Se pune din nou zeama pe foc mic, adăugând albușurile de ou, frunzele de țelină și boabele de piper. Se strecoară din nou și se dă la rece.

Pui cu legume în aspic. Piftie din carne de pui sau piftie de pui

Carne de pui în aspic alături de legume

  • 400  ml supă de găină
  • 180  g piept de pui file
  • 1 legătură arpagic
  • 1 lingură ulei de floarea soarelui
  • 1 legătură pătrunjel
  • 1 praz
  • 1 țelină mică
  • 1 morcov
  • 1 pahar vin alb
  • 1 foaie de dafin
  • 1 plic de gelatină
  1. Cureţi legumele şi le fierbi întregi în apă cu sare, cu foaia de dafin şi boabe de piper cu tot cu praz.

  2. În zeama rămasă, fierbi puiul 20 de minute apoi scoţi carnea şi îndepărtezi oasele.

  3. Vinul se fiere cu aproximativ 1 l apă și se sărează. Se introduce în acesta fileul din piept de pui și se fierbe, la o temperatură imediat sub punctul de fierbere, 15-20 de minute. Se scoate carnea și se usucă prin tamponare. Se taie în cuburi de aproximativ 2 cm și se acoperă cu un prosop de bucătărie.

  4. Strecori zeama. Pui gelatina la înmuiat în apă rece, apoi fierbi puţin în zeama de pui.

  5. Laşi la răcit, adaugi usturoiul zdrobit şi albuşurile bătute uşor cu telul şi strecori din nou. Aşezi într-o formă legumele tăiate cubuleţe, bucăţi de pui, torni aspicul.

  6. Pătrunjelul se spală, se usucă prin scuturare, se rup frunzulițele, iar câteva se pun deoparte pentru aspic. Se pun cu legumele și carnea în restul supei, se amestecă cu atenție și se adaugă în formă. Se lasă la frigider, timp de aproximativ 8 ore.

  7. Aspicul se răstoarnă din formă, se scoate folia, se taie felii și se servește cu sos.