Acest termen nu este cunoscut de majoritatea oamenilor

În tradiția ortodoxă, legătura dintre cei vii și cei trecuți în veșnicie, continuă și după moarte. Totul prin intermediul slujbelor de pomenire pe care credincioșii le fac pentru cei dragi ai lor, decedați.

Citește și

5 atracții turistice românești care merită văzute. Două dintre acestea sunt mai puțin știute

Astfel, pomenirea acestora are loc la fiecare Sfântă Liturghie, dar și la parastase. Pe lângă acestea, există o altă rânduială de pomenire a celor trecuți la Domnul: sărindarele.

În ce constau sărindarele?

Cuvântul „sărindar” în limba greacă înseamnă „patruzeci”.Sărindarele constau în rânduiala de pomenire a morților vreme de 40 de Sfinte Liturghii. Astfel, preotul amintește numele persoanelor pentru care au fost cerute sărindarele, în timpul a 40 de Proscomidii. Acestea pot fi realizate fie duminica, fie în alte sărbători de peste an.

În timpul slujbei, preotul scoate pe Sfântul Disc miridele, pomenind numele celor trecuți pe pomelnic.Cei amintiți pot fi decedații, însă pe același pomelnic pot fi trecuți și cei vii.

Sărindarele îi pot scoate din chinurile iadului pe cei decedați?

Sărindarele sunt considerate slujbe extrem de puternice pentru cei trecuți în veșnicie. În general, aceste pomeniri sunt cerute de familiile îndoliate pentru a se îngriji de sufletul celui răposat.

Slujitorii bisericii sunt de părere că deseori cu astfel de slujbe de pomenire, cei morți pot scăpa de chinurile iadului. Bineînțeles că cei dragi ai persoanei decedate trebuie să găsească mult timp pentru rugăciune, astfel încât să îl ajute pe acesta în a-și găsi odihna veșnică.

În general, în bisericile ortodoxe de la noi, credincioșii aduc sărindare înainte de posturile mari de peste an. Astfel, cei dragi ai lor trecuți la Domnul sunt pomeniți în cadrul slujbelor care precedă anumite sărbători. În cea de a patruzecea zi a sărindarului trebuie oficiată și slujba de parastas.

Nu este însă suficient ca preotul să se roage pentru păcatele noastre și ale celor decedați. Pe lângă acestea, este nevoie de multă rugăciune, fapte de milostenie, iertare. smerenie.

Distribuie

Din anul 2018 am ocupat funcția de specialist comunicare și relații publice în cadrul Federației Patronatelor din Turismul Românesc, îmbinând astfel tainele comunicării cu legile riguroase și actele normative care vizează în mod direct sfera turismului/ospitalității. Lumea digitală mi-a captivat atenția, iar astfel am descoperit acest frumos drum al redactării articolelor media pentru publicațiile online aflate în continuă dezvoltare. Încă din anul 2020, în cadrul substantial.ro, am documentat, redactat și transmis cititorilor noștri informația clară cu maximă dedicare și responsabilitate.