Reclamă

Afacerile cu îngrășământ natural au început să aibă succes din ce în ce mai mare odată cu cererea enormă de legume și fructe bio.

Gunoiul de grajd, bălegarul după cum este cunoscut în popor, era împrăștiat de țărani pe ogoare pentru a avea recolte bogate. Pentru cei care oferă legume bio, această practică este la ordinea zilei și astăzi. Ba mai mult, din vânzarea acestuia s-au creat mici afaceri pe internet.

Un fermier din Gorj transformă bălegarul simplu în bio-compost cu ajutorul râmelor, iar acest rezultat oferă toate elementele nutritive necesare dezvoltării plantelor.

Bărbatul spune că afacerea a pornit cu 1.500 de euro, bani investiți într-o familie de râme din Statele Unite. Procesul de bio-compost este unul îndelungat, fiind necesar un an de zile ca gunoiul de la animale să se transforme în îngrășământ.

“Prin fermentare cu râme îşi schimbă proprietăţile şi chiar i se dubleză puterea de concentrare – practic râmele ajută în dezvoltarea mineralelor, microorganismelor şi pH-ului din sol,” a declarat Daniel Pasăre, fermier.

Bărbatul este la prima producție de îngrășământ însă a împărțit câteva kilograme la fermieri pentru testare, iar rezultatele nu au întârziat să apară.

”În anii trecuţi aveam roşii la o juma de kil, 750 de grame, anul acesta am reuşit şi roşia a ajuns la 1.200, au şi alt gust”, povestește Mariana Medrega, cultivatoare de roşii.

Prețul unui kilogram de bio-compost nu este unul mare, fiind vândut cu 2 lei.

“Conţine toate elementele nutritive necesare plantelor, în forme direct asimilabile de către acestea, în forme foarte uşor solubile, ceea ce face să fie preluat rapid de către plante. Este un îngrăşământ complex,nu are niciun fel de restricţii, nici de sol, nici de plantă. Determină o creştere nu neapărat mai intensivă, dar corespunzătoare a plantelor”, a declarat Isidora Radulov, prorector USAMVB Timişoara.

Banalul bălegar era în trecut vândut de către fermieri direct din curte, ca îngrășământ natural. În zilele noastre ofertele se găsesc pe internet, sub forma unor anunțuri. Unii îl oferă gratuit iar alții contra cost, prețul ajungând în jur de 100 lei metru cub.

“Lumea nu mai vrea, am făcut anunţuri şi pe internet şi peste tot, din gură în gura la toată lumea,” a mai spus Marioara Băbu, fermier.

“Strângem pe iarnă cam două remorci bune de tractor ste un sac de îngrăşăminte, o căruţă de bălegar. Bălegarul de porc este foarte indicat în special în grădina de zarzavat sau la cartofi”, Feroviana Anghel, crescător animale.

Ridicată direct din gospodărie, căruța de bălegar costă aproximativ 120 lei.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro