Un aperitiv ce te poate ajuta să pui în evidență orice tip de carne sau sortiment de salată. Mai jos avem un bonus de cum se face o friptură care să ajute cartofii:

Cumpără carne de calitate, apoi asează carnea

Amestecă în parţi egale zahăr brun, sare, condimente (după gustul tău), usturoi proaspăt pisat. Pentru o bucată de pulpă de 5 kg vei avea nevoie de 50 de g de zahăr brun, 50 g sare, 50 g usturoi şi 50 g amestec de condimente. Poţi alege seminţe de muştar, boia de ardei iute, seminţe de coriandru, fulgi de chilli, seminţe de fenicul. Dacă este pe placul tău poţi adăuga şi ghimbir proaspăt dat prin răzătoare, dar şi zeamă de lămâie. Cu acest amestec masează bine bucata de carne pe fiecare parte.

Lasă carnea la odihnă peste noapte

După ce te-ai asigurat că fiecare parte a pulpei este acoperită cu amestec, înveleşte-o într-o folie de plastic şi las-o la frigider pentru cel puţin 24 de ore.

Pune-o la cuptor la foc mic

Friptura pefectă va sta 7 ore la cuptor la 140 grade Celsius. Tava este bine să o acoperi cu folie de aluminiu, dacă nu vrei să o cureţi ore în şir. Carnea se scoate din folie şi se pune în tavă alături de două căni de apă. Apoi, se acoperă toată carnea cu folie de aluminiu. După două ore dă folia la o parte şi, cu ajutorul unei linguri, pune din sosul din tavă peste carne. Acoper-o din nou şi pune-o din nou la cuptor. Nu mai ai nevoie decât de răbdare până când friptura va fi gata.

Verific-o după 6 ore

Pentru a vedea dacă friptura este gata, după 5-6 ore înfinge în ea un cuţit. Dacă acesta intră uşor, iar carnea nu opune rezistenţă, atunci este gata. Scoate folia şi dă focul la 260 g  Celsius. La fiecare 10 minute mai pune câte puţin din zeama din tava peste carne. Repetă operaţiunea până când carnea capătă o crustă maronie.

Friptură de porc la cuptor | Laura Laurențiu

Cartofi cu brânză și verdeață la cuptor

O garnitură perfectă pentru o friptură pe măsură

  • 1,5 kg cartofi
  • 200  ml smântână
  • 200  gr telemea
  • 3 ouă
  • 1 fir ceapă verde
  • 1/2 legătură mărar tocat
  • sare și piper
  • unt sau ulei
  • 100 g mozzarella rasă
  1. Se curăţă cartofii, se taie în 4 şi se pun la fiert în apă cu sare pentru 15-20 de minute. Se scurg de apă şi se lasă să se răcească puţin.

  2. Preîncălzim cuptorul la 200 de grade. Se ia o tavă ceramică şi se unge cu unt sau ulei.

  3. Se bat ouăle cu un praf de sare şi piper măcinat, apoi se adaugă smântână şi jumătate din mărarul tocat. Cealaltă jumătate se amestecă cu brânza telemea dată pe răzătoarea mare şi cu ceapa tăiată felii.

  4. Se amestecă cartofii cu brânza cu mărar şi se aşează în tavă. Peste ei se toarnă ouăle bătute, iar deasupra se presară mozarella. Se dau la cuptor pentru aprox. 20 de minute până încep să se rumeneasca frumos