Caligula a luat decizii considerate unele dintre cele mai bizare și sângeroase ale istoriei omenirii. Mitologia creată în jurul său este și fascinantă. Una dintre legendele create pe seama lui spune că ar fi declarat război zeului Neptun punându-şi soldaţii să înjunghie apa din Canalul Mânecii. Adevărul din spatele acestei povești fantastice nu ar fi unul mai onorabil sau mai puțin haios. Istoricii tind să creadă că  în urma campaniei eşuate din Britania, Caligula le-ar fi spus soldaţilor să ia scoici şi pietre ca plată pentru serviciul militar. Acest se lucru s-ar fi întâmplat pentru că aceştia erau pe punctul de a se revolta că li s-au tăiat salariile.

„La fel de multe şanse de a deveni împărat cum are să meargă cu calul peste Golful Baiae.” Este raționamentul care stă la baza uneia dintre cele mai importante realizări ale sale construirea unui pod plutitor de 5 kilometri peste Golful Baiae. A vrut să demonstreze unui astrolog numit că este posibil să meargă calul peste Golful Baiae.

Printre cele mai ciudat întâmplări prin care a trecut se numără și faptul că a vrut să înlocuiască capul unei statui. A vrut să pună capul său pe o statuie a lui Zeus. Statuia era una dintre cele şapte minuni ale lumiii antice. Ba chiar a aranjat un set de ritualuri pentru el. Iar cei care îi deveneau credincioși ar fi trebuit să sacrifice  păsări flamingo şi păuni.

Caligula și problema părului său

Se pare că pilozitatea i-a creat foarte multe probleme. Caligula avea pe absolut tot corpul păr, mai puțin creștetul capului său. Era atât de enervat de asta încât a trebuit să se asigure că nimeni nu va râde de el. Moment în care a interzis oricui să pronunțe cuvântul „capră” atunci când este de față.

Cultul față de propria persoană era unul foarte mare. Se iubea atât de mult încât frumusețea lui nu trebuia să fie întrecută de nimeni. A ucis un tânăr pentru că era mai frumos decât el. Pentru a fi totul și mai bizar, Caligula, l-a forțat pe tatăl copilului să cineze cu el și să bea în cinstea împăratului care-i omorâse fiul. Bărbatul nu a avut de ales, dacă nu-l asculta pe Caligula ar fi fost martorul altor execuții ale copiiilor săi.

Cum distracția cea mai mare a romanilor era să participe la executarea criminalilor și Caligula era un mare împătimit. Sângerosul împărat în lipsa unor criminali a comandat o dată să se aducă câțiva oameni din public pentru a fi devorați de animale sălbatice.

Se pare că tot excentrismul împăratului avea la bază probleme destul de grave. Acesta avea probleme grave de sănatate. Dormea câte 3 ore pe noapte și era chinuit de foarte multe halucinații. Seneca l-ar fi văzut pe Caligula cum se lua la harță cu zeii. Urmărind un spectacol la un moment dat a fost deranjat de fulgere. Împăratul enervat a început să ţipe la Jupiter, ameninţându-l că îl va bate.