Cafeaua este cea mai cunoscută plantă de pe globul pământesc. Boabele sale sunt fructele arborilor de cafea din familia Rubiaceae. Calitatea acesteia ține de modul în care este cultivată. Asemenea strugurilor pentru vin, solul este foarte important, apoi contează și depozitarea dar și procesul de torefiere. Cafeaua trece prin acest proces, care presupune încălzirea plantei la foc direct. Scopul procesului fiind de a elimina elemente dăunătoare care se regăsesc în plantă.

Primele referințe la planta de cafea se fac în Arabia prin secolul al XV- lea. Provinica Zemen din peninsula Arabia este prima zonă care cultivă acest tip de plantă. Au descoperite și date care atestă descoperirea cafelei încă din secolul al IX-lea, boabele de cafea fiind originare din zona Etiopiei, din Africa de Nord.

Înainte boabele de cafea erau păzite cu multă rigurozitate în portul Mocha. Pelerinii au reușit să aducă în țările de proveniență cafeaua. La început oamenii se raportau la ea ca la un aliment, nu o priveau ca pe o băutură. Aș ajunge pentru început cafeaua pe plaiurile din India. Europenii au acces la cafea prin intermediul negustorilor arabi. Cafeaua ajunge prin intermediul portului din Veneția.

Cafeaua și beneficiile sale

Cercetătorii au confirmat faptul că putem bea cu moderație cafea, reușind astfel să organismul uman. Se pare că oferă o stare de bine, dar ar putea combate și depresiile ușoare. Pe lângă antioxidanții din cafea, ar exista mai multe substanțe benefice pentru organismul uman. Se pare că ajută la combaterea multor afecțiuni. Reducând șansele cu până la  60% de apariție a unor boli neurodegenerative, ca Parkinson sau Alzheimer.

Cu toate acestea consumul în exces duce către aprofundarea unor stări de rău. Cafeaua este sănătoasă atâta timp cât este băută în cantități moderate. Printre substanțele din cafea se numără și cofeina, tanina, tianina, xantina, spermidina, acid citric, acetaldehida și acid clorogenic.